Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy, AKP’nin son dönem oylarındaki kısmi artışın durduğunu vurguladı. Muhalefetin tek adayla seçime girmesinin önemine dikkat çeken Aksoy, ikinci turun Erdoğan’a yarayacağını söyledi.

Araştırmacı Ertan Aksoy: Seçim birinci turda bitmeli

Sercan MERİÇ

BirGün TV’ye konuk olan Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy, Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni, partilerin oy oranlarını, artan yoksulluğun siyasete etkilerini değerlendirdi. AKP’nin, son dönemki hamleleriyle oy oranında kısmi bir toparlanma yaşadığını ancak son anketlerinde bu toparlanmanın da durduğunu ifade eden Aksoy, önümüzdeki süreçte yeniden düşüşe geçeceğini vurguladı. Seçimin ikinci tura kalması halinde Erdoğan’ın avantaj elde edeceğini de belirten Aksoy, seçimin ilk turda bitmesinin muhalefet için önemli olduğuna dikkat çekti. Aksoy’un açıklamalarından öne çıkan şöyle:

Ortak politikalar metni: “Bilirsiniz ki parti kongreleri, parti toplantıları hemen hemen her konuda aynı şeyleri düşünen, birbirine benzeyen insanlardan oluşur. Üstelik bir arada yapılacak şeylerin verdiği umut kadar bir diğer güçlü yanı da bu kitlenin, iktidar ve Erdoğan karşıtlığıydı. Zaten açıklanan programlar içerisinde salonda reaksiyon yaratan başlıklarda, ekonomik ve toplumsal yapıya dair hedeflenen iyileştirmeler kadar bir de doğrudan Erdoğan’ın tarzına dokunan başlıklar; örneğin lüks uçaklar yerine, uçakların satılıp yangın söndürme uçaklarına dönüştürüleceği, o bütçenin o kaynağın oraya transfer edileceği gibi bugünün simgelerine dair itirazlar en büyük reaksiyonları almıştı. O kitleyi bir araya getiren şey nedir? Bunun bir özeti bu durum. Bir de ‘Bundan sonra bir arada neden kalsın?’ sorusunun da yanıtıdır diye düşünüyorum. Üzerine bir de adayın açıklanması çok daha büyük bir sıçrama yaratacak.”

İktidarın oy oranı: “Özellikle geride bıraktığımız son üç ayda iktidarın oyunda toplamda yüzde 4,8 artış bulduk bizim ölçümlerimize göre. Bunu iki gerçek üzerinden alabiliriz. Birincisi, bu düzeyde bir ekonomik kriz varken ve ekonomik kriz artık dördüncü yıla gelmişken hâlâ nasıl olur da iktidar oyunu artırabilir? AKP iktidarı, kamu olanaklarını en iyi kullanan iktidardır. Özellikle son üç ayda yapmış olduğu hamleler tam da budur. Çünkü son üç ay içerisinde kırk yaşında insanları emekli etmeyi göze alacak bir vaziyette, beklenenin de üstünde bir iyimserlikle EYT beklentisini karşıladı. İktidardayken 100 bin konut yapması detayını umursamayıp, 250 bin konut vaadini açıklayarak günün sonunda 8 milyon insana konut hayali kurdurdu ki konut, dünyada yedi kıtada oy getiren bir şeydir. KYK faizlerinin silinmesi gibi hamleler yaptı. Ne kadar adım atılabilirse bu iktidar tamamını atmış durumda. İşte buradaki mesele şu: Büyük adımlara rağmen, devasa adımlara rağmen sınırlı bir oy artışı var. Küçük de diyemeyiz çünkü üzerine 2 puan eklediğimizde MHP’nin oyuna denk geliyor.

Başka bir şey, bu ayın ölçümü gelmeden önce ön bulgularını paylaştı arkadaşlarım. Henüz daha bitmedi, yakın zamanda paylaşacağız. Az da olsa o yakaladığı artıştan bir miktar gerileme olduğu yönünde AKP’nin. Muhtemeldir ki bundan sonraki süreç de böyle gidecek. Çünkü AKP şu açıdan da sıkışmış durumda: Enflasyondan kaynaklı vergi gelirinde artış var. Hazinede 600 milyar lira para var. Bunu dağıtmak için inanılmaz bir iştahı var. Fakat günün sonunda yarattığı ekonomiden dolayı dağıtamıyor.”

Ertan Aksoy, Aksoy Araştırma BaşkanıErtan Aksoy, Aksoy Araştırma Başkanı

Ortak adaylık: “Birden fazla aday çıkarsa ya da HDP aday çıkarırsa seçim net ikinci tura kalır. İkinci tura da Erdoğan avantajlı girer. Çünkü gerçekçi bakmak lazım meseleye. Erdoğan veya AKP üzerinden alın; geçmişte toplam seçmenin yüzde 70’inin en az bir kere oyunu almış bir siyasi figür. Bu seçmen grubunun önemli bir kısmı bugün öfkeli. Ama ondan nefret ediyor anlamına gelmez. Dolayısıyla ikinci tura kalmanın, muhalefetin lehine olacağını zannetmiyorum. O nedenle eğer üçüncü bir aday çıkması halinde muhalefet adına biraz zor olacaktır. Ama ben yine de Millet İttifakı’nın adayının belli olmasıyla birlikte HDP’nin öncülüğünü ettiği blokun bu adaya göre biraz daha kararını netleştireceğini düşünüyorum. Milliyetçi bir aday çıkması halinde kendi adaylarını çıkaracaklarını ifade ettiler. Ama onun dışındaki adaylara göre değerlendireceklerdir. Kılıçdaroğlu’na sıcak bakacaklarını göstermişlerdi, ölçümler de bunu gösteriyor.”

***

İTTİFAKLAR KAFA KAFAYA

Seçim öncesi araştırma şirketleri seçmenin nabzını tutmaya devam ediyor. Birçok anket, sonuçlarda Millet İttifakı’nın önde olduğunu gösteriyor. Bazı anketlerde ise durum tam tersine dönebiliyor. Araştırma şirketi Konda, ocak ayında yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. 31 ilde 3 bin 531 kişi ile yapılan anket sonuçlarına göre her iki ittifak arasındaki fark kıl payı denilecek noktada. Ankete göre Cumhur İttifakı 0,3 puan ile Millet İttifakı’nın önünde yer aldı. Öte yandan NOKTA Araştırma Şirketi’nin İstanbul anketinden de çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. AKP İstanbul’da 9 puan kaybetti. CHP’nin oylarını 5,4 puan artırdığı görülürken İYİ Parti’nin oylarındaki artış 1,8 oldu. MHP ise 2 puan oy kaybetti.