Dilek Yeğin Verimli tarım arazisi, 1. Derece arkeolojik sit alanı ve ülkenin “hububat ambarı” olarak tanımlanan Eskişehir’deki Alpu Ovası’nda yapılmak istenen termik santrala tepkiler sürüyor. Seçimlerden önce AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “Alpu Ovası’nın sit alanı olduğunun ve koruma altına alındığının” duyurulması üzerine yeniden başlayan çalışmalar, koruma söylemlerin seçim malzemesi olduğunu da ortaya çıkardı. Eskişehir Jeoloji […]

Seçim bitti, sondaj başladı!

Dilek Yeğin

Verimli tarım arazisi, 1. Derece arkeolojik sit alanı ve ülkenin “hububat ambarı” olarak tanımlanan Eskişehir’deki Alpu Ovası’nda yapılmak istenen termik santrala tepkiler sürüyor.

Seçimlerden önce AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “Alpu Ovası’nın sit alanı olduğunun ve koruma altına alındığının” duyurulması üzerine yeniden başlayan çalışmalar, koruma söylemlerin seçim malzemesi olduğunu da ortaya çıkardı. Eskişehir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Can Ayday, santraldan vazgeçildiği söylenmesine rağmen Nisan ayında Enerji Bakanlığı’nın görevlendirdiği bir kamu kurumu tarafından projenin devam ettirildiğini ve kömür arama amaçlı sondaj çalışmalarına tekrar başlandığını açıkladı.

CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer ise BirGün’e yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın 21 Mart’ta Eskişehir’de düzenlediği mitinginde Alpu Ova’sının “sit alanı” olduğunu ve koruma altına alındığını duyurduğunu anımsattı. Çakırözer, “Seçim biter bitmez Alpu Ovası üzerinde sondaj çalışmaları başlatıldı” dedi.

Termik santralın çevreye zararının bu aşamada bile ortaya çıktığını söyleyen Çakırözer, “İktidar partisi seçimlere göre manevra yapıyor. AKP’li il başkanı ve milletvekilleri bile projeyi savunmakta zorluk çekiyorlar” diye konuştu.