"Seçim öncesi desteği artırma umuduyla" diyen Times: Türkiye, Kuzey Irak'ta saldırıya hazırlanıyor

İngiltere'de yayınlanan Times gazetesi, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta yeni bir saldırıya hazırlandığını kaleme aldı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesi desteğini artırma umudu" diye tanımladığı bir hamleyle Türkiye'nin "Kuzey Irak'taki Kürt milislere saldırmaya hazırlandığını" yazıyor.

Türk Ordusu'nın Irak'ta çoğu Türkiye ve İran sınırı yakınlarında 11 yeni üs kurduğunu belirten Times, bölgede PKK'nin güçlü olduğunu söylüyor.

Başbakan Binali Yıldırım'ın "Kuzey Irak'taki varlığımızı iki katına çıkarttık. Amacımız teröristler sınırımızdansızmadan önce terörizmi etkisiz hale getirmek" şeklindeki sözlerini aktaran Times, Türk Ordusu'nun Irak topraklarına doğru 25 kilometre girdiğini ve bazı yerlerde yeni kurulan üslere giden yollar yaptığını belirtiyor.

Gazetenin İstanbul Muhabiri Hanna Lucinda Smith'in imzasını taşıyan haberde, Türk Ordusu'nun neredeyse her gün yaptığı hava operasyonlarıyla bölgedeki PKK'lileri sürerek Duhok'un kuzeyindeki bölgede ileri karakollar kurduğu ifade ediliyor.

Haberde daha önce Peşmerge güçleriyle birlikte savaşan Türk askerlerinin Musul'un kuzeyindeki Başika'nın etrafında da varlık gösterdiği belirtilirken, IŞİD'in 2014'te katliam yaptığı Yezidi kasabası Sincar'da da Türk askerlerinin bulunduğu söyleniyor.

Times, tüm yeni üslerin bölgedeki başlıca siyasi güç olan ve Türkiye'yle yakın güvenlik ilişkileri bulunan Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) denetimindeki bölgede olduğunu, KDP'nin rakibi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (PUK) ise Türkiye'nin bölgedeki varlığına karşı çıktığını söylüyor.

'Yeni bir mülteci krizi olur'

Gazeteye konuşan bir PUK kaynağı "PKK'nın denetiminde 700 civarında köy var. Türkiye saldırırsa, yeni bir mülteci krizine neden olur" diyor.

Haber şöyle devam ediyor:

"PKK Türkiye'de, AB'de ve ABD'de bir terör örgütü olarak sayılıyor. Ancak alt kolları IŞİD'le savaşta ön saflardaydı ve Batılı güçlerin desteğini alıp, geniş topraklar ele geçirdiler. Bu durum da PKK saldırılarının ana hedefi olan Türkiye'yi öfkelendirdi. Temmuz 2015'te çöken ateşkes, Türkiye'nin doğusunda 3 binden fazla kişinin öldüğü şiddette yol açtı. Türkiye PKK bağlantılı YPG'ye karşı operasyona bu yıl başladı. Ülkede Afrin operasyonuna destek büyüktü. Erdoğan'ın rakipleri bile destek verdi"

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin geçen Mart ayındaki zaferinden yararlanmak için vakit kaybetmediğini" söyleyen Times, askeri kıyafetler giyen Erdoğan'ın müzik ve televizyon yıldızlarıyla birlikte Suriye sınırındaki birlikleri ziyaret ettiğini hatırlatıyor.

Gazeteye konuşan American Progress adlı düşünce kuruluşundan Max Hoffman ise "Erdoğan'ın bir seçim tehdidi gördüğünde, sıklıkla askeri yöntemlerle, ülke dışına tepki vermek gibi bir sicili var" diyor.