Siyasal partiler özellikle seçim dönemlerinde seçmene sloganlarla seslenirler. Bu sloganlar sanılanın aksine kendilerinin ne...

Siyasal partiler özellikle seçim dönemlerinde seçmene sloganlarla seslenirler. Bu sloganlar sanılanın aksine kendilerinin ne yapacaklarını değil seçmenin ne yapması gerektiğini ilan ederler.
Seçim sloganı toplumda var olan bir seçmen tipine seslenmez. Bir seçmen tipi inşa eder ve kendisine oy veren kişi de oyu aracılığıyla kendisini inşa edilen kişi ile özdeşleştirir. Oy vererek o kişi olur. Siyasal parti sloganıyla kendisine uygun olan seçmen tipini de belirlemiş, ilan etmiş olur.
Bu özelliği en çok açıklayan iki örnek Türkiye’den verilebilir. İlki Demokrat Parti’nin 1950 seçimlerinde kullandığı “Yeter söz milletindir”, ikincisi ise 1989 seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin kullandığı “Limon gibi sıkma” sloganlarıdır. DP, seçmene devletin istediğini, dayattığını değil de kendi sözünü söyleyen seçmen olma; SHP ise 12 Eylül’den bu yana bir cenderede sıkılan insanlara “sen onları sıkabilirsin” imkânlarını vermişti.
Bu hafta sonu yapılacak yerele seçimlere giren siyasal partilerin seçim sloganlarından yola çıkarak istedikleri/inşa ettikleri seçmen tiplerini tanımlamak mümkün olabilir. Bu tanımları çözümleyerek toplumda öyle olmak isteyen insanların yaygınlığı hakkında bir tahminde bulunulabilir.
AKP
“Sen Türkiye’sin Büyük Düşün” AKP’nin temel sloganı. Seçmenle ülkeyi bir ve aynı hale getiriyor ve bu yolla seçmene, kendisine bir dev aynasında bakma imkânı tanıyor. Tüm sorunların ve çıkmazların altında ezilmiş, çaresizleşmiş ve yalnızlaşmış bireylere, büyük bir şeyle bütünleşerek kendini büyük hissetme imkânı veriyor. Tekil birey olma haline değil daha büyük bir şeyle bütünleşerek kendini güçlü kılma yolunu gösteriyor. Büyük düşün, geleceğe dönük bir vaat içeriyor. Büyük düşün kazanırsın!
MHP
“Ülke senin karar senin”, MHP’nin temel sloganı. AKP’nin sloganının tam tersi bir seçmen inşa ediyor. Sorumluluk senin, ne yaparsan sen yapmış olacaksın! Ben sana hiçbir şey vaat etmiyorum, tersine bütün yükü senin omuzlarına bindiriyorum. Ne ekersen onu biçeceksin. Nasıl bir ülkede yaşamak istiyorsan elini taşın altına sok ve sen seç, sonra da seçiminin bedelini öde!
CHP
CHP’nin bu seçimlerde temel bir sloganı yok. İronik bir şekilde bunu CHP’nin kendisine kimin oy vereceğini ya da oy vermesini istediğini bilmediğinin göstergesi olarak değerlendirmek mümkün. Belli belirsiz hatta utangaç bir tarzda “değişim” sözcüğü kullanılıyor. En çok Karayalçın kullanıyor. Ancak  “Değişim an meselesi” sloganının kime seslendiği belli değil ve neyin değişeceği de. Zaten CHP’ye kimin oy vereceği de hakkaten belirlenebilir gibi değil.
DTP     
DTP’nin de kullandığı temel bir slogan yok. Belki de bir slogan bulmayı düşünmediler ya da zaten onlara kimin oy vereceğiyle ilgili kafalarında bir belirsizlik yok.
ÖDP
ÖDP’nin de herhangi bir seçim sloganı yok.
Ne dersiniz? Türkiye’de yaşayan insanlar, kendilerini bu partilerin inşa ettikleri seçmen tiplerinden hangisi gibi görmek isterler. Hangi kurgusal seçmen tipi Türkiye’de daha çoktur?