'Seçim sonuçlarında usulsüzlük yok’

Dış Haberler Servisi

Bolivya'da Devlet Başkanı Evo Morales'i ABD destekli ordu baskısı sonucu istifaya götüren 'Seçimlerde hile yapıldığı' iddiasının asılsız olduğuna ilişkin Batı medyasında yeni haberler yer aldı. Washington Post gazetesi, Morales'i istifaya götüren Ekim 2019'daki genel seçimlerde herhangi bir usulsüzlük tespit edilmediğini yazdı.

OAS'IN İDDİALARI ASILSIZ

ABD'nin önde gelen yayınlarından Washington Post, 'Evo Kazandı mı?' başlığıyla yer verdiği yazıda, Morales'in istifa süreci 'darbe' olarak tanımlanırken seçimlerdeki usulsüzlük iddialarının başlıca Amerikan Devletleri Örgütü’nce (OAS) desteklendiğini aktardı.

OAS'ın usulsüzlük belirlediği raporun, 'Resmi olmayan ön sayım sonuçlarının sürekli ölçülen oylamayı doğru şekilde yansıttığı ve seçmen tercihlerinin günün saatine göre değişmediği' şeklinde iki varsayıma dayandığı belirtildi.

Ayrıca, OAS'ın bu varsayımlarının doğru olduğunu gösteren daha önce yapılmış bir araştırmayı kaynak göstermediğine yer verildi. Seçim sonuçlarında usulsüzlüğün olması için Morales'in daha önce az oy aldığı bölgelerden ani değişimlerle çok oy alması gibi anormalliklerin görülmesi gerektiği ifade edildi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Seçim Verileri ve Bilim Laboratuarı araştırmacıları John Curiel ve Jack R. Williams, seçimlerde düzensizlik olduğuna dair yayımlanan raporla ilgili OAS'a ulaştıklarını ancak OAS'ın kendilerine cevap vermediğini aktardı.