Binyamin Netanyahu’nun “Ürdün Vadisi’ni ve Ölü Deniz’in kuzeyini ilhak edeceğim” vaadi baş rakibi Benny Gantz’ın da propaganda aracı oldu

Seçim telaşı: Ürdün Vadisi’ni ilhak ‘vaat’ oldu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir yılda üç kez seçime gidilen İsrail’de 2 Mart seçimi öncesi liderlerin sıradışı vaatleri gündem oldu. Likud lideri Başbakan Binyamin Netanyahu’nun “Ürdün Vadisi’ni ve Ölü Deniz’in kuzeyini ilhak edeceğim” vaadi baş rakibi Benny Gantz’ın da propaganda aracı oldu. Filistin yönetiminden yapılan açıklamada, İsrailli liderlerin bölgeyi yeni ve tehlikeli bir çatışma dönemine sürüklediği ifade edildi.

17 Eylül seçiminden birinci çıkan ama koalisyon hükümeti kuramayan Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz, Ürdün Vadisi’ni ziyaret etti. İlhak vaadinde bulunan Gantz, “Ürdün Vadisi’ni İsrail’in ayrılmaz parçası olarak görüyoruz ve seçimin ardından Ürdün Vadisi’ni egemenlik altına almak için çalışacağız. Bunu uluslararası toplumla koordineli olarak yapacağız” açıklaması yaptı.

Mavi-Beyaz İttifakı lideri Gantz, bugüne dek “seçime müdahale” diye karşı çıktığı ABD Başkanı Donald Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” açıklamasına da yeşil ışık yaktı. Trump’ın Filistinlileri yok sayarak oluşturduğu planla ilgili konuşan Gantz, “Umarım Başkan Trump planını açıklamak için acele eder. Planın açıklanmasını dört gözle bekliyorum” dedi.

TRUMP’IN DAMADI İSRAİL’DE

Trump’ın damadı, başdanışmanı ve Yüzyılın Anlaşması’nın mimarı Jared Kushner, Dünya Holokost Forumu’na katılmak için bugün İsrail’e gidecek. Kushner’ın burada Netanyahu ve Gantz ile ayrı ayrı görüşerek planın içeriği ve açıklanacağı tarihin belirlenmesi bekleniyor. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın “Yüzyılın şamarı” diye nitelediği Yüzyılın Anlaşması, iddialara göre, “Kudüs’ün tamamının İsrail’e bırakılmasını, Batı Şeria’daki yasadışı Yahudi yerleşimlerinin varlığını sürdürmesini” içeriyor.