Soylu, Oy ve Ötesi’nden ‘rahatsız’ oldu. Sandık güvenliğine ilişkin çalışmalarıyla tanınan yazar Türkkan “Bu seçimde birbirimizin gözü olmak durumundayız” dedi.

Seçimde birbirimizin gözü, kulağı olmalıyız
Seçil Türkkan.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerine günler kala sandık güvenliği tartışmaları sürüyor. 14 Mayıs’tan önce paralel seçim sistemi kurduğu ortaya çıkan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Oy ve Ötesi Derneği’ni hedef aldı. Oy ve Ötesi Derneği’nin sandıkların başında ve sandık kurullarında olmasının yasak olduğunu iddia eden Soylu, “Oraya giriyorlar ve orayı terörize ediyorlar, baskı kurmaya çalışıyorlar. Buna müsaade etmemek lazım” ifadelerini kullandı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Oy Ve Ötesi Derneği Başkanı Ertim Orkun, “Süleyman Soylu’nun başlattığı bu tartışmayı doğru bulmuyoruz ve bu sebeple de doğrudan bir yanıt vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“Seçim Güvenliği İçin Sandıkları Korumak” adlı kitabı kaleme alan Seçil Türkkan da seçim güvenliğine ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. Türkkan, “Cumhur İttifakı Eylül 2022’de seçimler için 3 milyon kişiyi görevlendirdi. Öte yandan Millet ittifakının iyimser bir rakamla 500 bin görevlisi vardı. Hal böyle olunca ilk turda da gördüğümüz tırnak içerinde karşı tarafın çok kalabalık olma durumu çok büyük bir fark yaratıyor. Zaten adil olmayan bir yarışın içerisinde bir de sandık başında bu kadar fark olursa sonuç gördüğümüz tablo olur. Fakat esas mesele hem kalabalık olmakta hem de bilgili olmakta. Hatta bilgi daha önemli çünkü sandık başında bilgi konuşur. Kuralların çiğnendiği durumda o sandık başında bir kişi bile olsa mevzuatı bilmesi çok fark yaratır. Bu insanlara ürkütücü gelmemeli, neyin yapılıp yapılmayacağına bakmak için 135 No’lu genelgeyi alsınlar yanlarına ve sandıklara sahip çıksınlar. İkincisi muhakkak sandıkların sayımına gitmeliyiz. Kendi sandığımızı bilirsek hiçbir sorunla karşılaşmayız. Biz bu seçimde birbirimizin gözü olmak durumundayız. Sandıklarımıza sahip çıkalım” dedi.

SOL Parti de seçim güvenliği kapsamında ‘Burası Bizde’ adıyla kampanya başlattı. SOL Sandık Gönüllülerinden Damla Atalay şu ifadeleri kullandı: “28 Mayıs günü tüm üyelerimiz ve SOL Sandık Gönüllüleri’ne katılan gönüllülerimizle ülkenin dört bir yanındaki sandıklardayız. Ülkenin dört bir yanında açıklayacağımız okullardaki sandıklara sahip çıkaracağız, bu okullarda oy verme ve sayım sürecinin hukuka uygun şekilde yürümesini sağlamak, olası hilelerin önüne geçerek seçmenlerin iradesinin sakatlanmasını önlemek, bulunduğumuz okullardaki sonuçları toplayıp muhalefetin diğer bileşenleriyle paylaşmak üzere tüm üyelerimiz ve gönüllülerimizle birlikte koruyacağımız sandıkları ‘Burası Bizde’ diyerek her gün açıklıyoruz. Muhalefetin diğer bileşenlerine de güçlerimizi birleştirme, birbirimizin eksiğini giderme, tek bir sandığı dahi boş bırakmayacak şekilde güçlerimizi birleştirme çağrımızı yineliyoruz.”