‘Seçimden önce Çin’den 1 milyar dolar alındı’

EKONOMİ SERVİSİ

Bloomberg’de yayımlanan bir iddia gündeme bomba gibi düştü. Habere göre Çin Merkez Bankası İstanbul seçimlerinden önce Türkiye’ye 1 milyar dolar değerinde fon aktardı. Pekin’in bu destek paketinin ekonominin zor günlerinde Türkiye’ye gelmesi ise spekülasyonları beraberinde getirdi. Bloomberg’in isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkiliye dayandırdığı haberin ardından Türkiye’nin Uygur Türklerine sessiz kalmasının gerekçesi arkasında Türkiye’ye aktarılan 1 milyar dolarlık fon olduğu iddia edildi.

Bloomberg’e konuşan Amerika Birleşik Devletleri Alman Marshall Fonu başkanı Özgür Ünlühisarcıklı, “Bu kısa vadeli finansman kaynakları, Türkiye’nin uzun vadeli ihtiyaçları için çare olamaz,” dedi ve “Türkiye’nin ABD ve Batı ile uzun zamandır devam eden ilişkilerinin yerini hiçbir şekilde tutamazlar” diye ekledi.

Öte yandan Türkiye’nin başka ülkelerden de kısa vadeli fon transferlerine talip olduğu biliniyor. En son geçen yıl Katar’la benzer bir transfer gerçekleşmiş ve 3 milyar dolarlık kaynak girişi sağlanmıştı. Ancak bu transferlerin karşılığının ne olduğu ise tahminlerden öteye geçmiyor.