Seçim öncesine yetişmeyen Akkuyu NGS’de yakıt çubuğu teslim töreni seçim şovuna dönüştü. Erdoğan ve Putin’in online katıldığı törene inşaat alanı dışındaki protestolar damga vurdu, 3 kişi gözaltına alındı

Seçimden önce radyasyon şovu
Engellemelere rağmen Akkuyu’ya ulaşan nükleer karşıtlarına jandarma müdahale etti. (Fotoğraf: Abidin Yağmur)

HABER MERKEZİ

Akkuyu Nükleer Güç Santralı’na (NGS) yakıt çubukları teslim töreni AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in online katılımıyla gerçekleşti.

Törene Akkuyu Nükleer Güç Santralı sahasının dışında yapılan eylemler damga vurdu. Jandarma tarafından birçok kez engellenen ve önleri kesilen nükleer karşıtları, çıkan arbedede de gözaltına alındı.

Açılışı seçim öncesine yetişmeyen Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santralı seçim şovuna dönüştü. 2023’nün üçüncü çeyreğinde faaliyete alınacağı belirtilen nükleer santrala yakıt çubukları getirildi. Sağlık problemleri olan Erdoğan ve Putin seçim şovuna dönüşen törene online katıldı. Konuşmalarda, nükleeri yeşil enerji gibi pazarlanırken Erdoğan yeni felaketlerin ‘müjdesini’ verdi: "İkinci ve üçüncü nükleer santrallerimiz için de inşallah en kısa sürede harekete geçeceğiz. Yüz yüze buluşmak üzere sizlere sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Putin ise tamamı Rusya’ya ait olan nükleer santralın açılış konuşmasında, “Doğalgaz fiyatlarının artışı karşısında Türkiye'ye nükleer enerji desteği sağlamış olacağız” dedi.
Tören düzenlenirken Mersin Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri de santral bölgesine geldi. Akkuyu yolunda, defalarca kolluk kuvvetleri tarafından durdurulan yurttaşlara 5 kez genel bilgi taraması (GBT) yapıldı. Araçlarından santral yolunda indirilen nükleer karşıtları jandarma barikatıyla karşılaştı. Bazı nükleer karşıtları yere yatarak töreni protesto etti.

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

TİP Mersin Milletvekili adayı Hakan Güneş, bir yurttaş olarak santral sahasına girmesinin engellenemeyeceğini belirterek santral sahasına doğru yürüdü. Bu sırada jandarma Hakan Güneş ile yanındaki iki kişiyi gözaltına aldı.

Jandarma ardından diğer göstericileri kalkan ve cop kullanarak santral sahası bölgesinden uzaklaştırdı.

Nükleer karşıtları gözaltına alınan 3 kişi bırakılana kadar bölgeden ayrılmayacağını söyledi. Yurttaşlar, gözaltına alınan 3 kişinin serbest bırakılmasının ardından santral yolundan uzaklaştı.

Öte yandan yaşananları aktaran Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Osman Koçak, “Buraya gelirken yolda 5 kez keyfi gerekçelerle durdurulduk, GBT yapıldı. Nükleer santralı istemediğimizi, yakıtlarını da alıp gitmelerini söyledik. Ardından sert bir müdahaleyle karşı karşıya kaldık. Kalkanlarla bizi süpürmeye çalıştılar" ifadelerini kullandı.

ÇATLAKLAR OLUŞMUŞTU

Binlerce kişi de yaşananlara sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Nükleer karşıtları Akkuyu NGS’nin inşaat aşamasında ilk ünitenin zeminin iki defa çatladığını hatırlattı.