ABD’de başkanlık seçime sayılı günler kala, Demokrat başkan adayı Joe Biden ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump son televizyon tartışmasında karşı karşıya geldi. Tartışmanın gündeminde koronavirüs salgını ve seçime dış müdahale tartışması damga vurdu.

Seçime 12 gün kala, Biden ve Trump milyonların önünde kozlarını paylaştı

ABD’de seçime 12 gün kala başkan adayları Donald Trump ve Joe Biden son televizyon tartışmasında karşı karşıya geldi. Nashville’deki Belmont Üniversitesi’nde NBC kanalının Beyaz Saray muhabiri Kristen Welker’ın sunuculuğunu üstlendiği program, Türkiye saatiyle 04.00'te başlayıp bir buçuk saat sürdü.

Tartışmanın öncelikli gündemi koronavirüs salgınıydı. Dünya genelinde en fazla vaka ve ölüm oranına sahip ülke olduklarına dikkat çeken Joe Biden, 220 bin kişinin yeterli önlem alınmadığı için hayatını kaybettiğine değindi. Biden, “Bu kadar fazla ölümden sorumlu olan bir kişi ABD Başkanı olarak kalmamalı. Ocak ayında bu virüsün ne kadar tehlikeli olduğunu biliyordu ancak halkla bunu paylaşmadı” dedi.

‘PANDEMİDE SONA YAKLAŞIYORUZ’

“Virüs Çin’den geldi. Virüs benim hatam değil. Biden’ın da hatası değil. Dünya çapında etkili olan bir pandemi. Mücadele ediyoruz. Çok sağlam mücadele ediyoruz" diyen Başkan Trump, yönetim olarak virüse karşı attıkları adımları savundu.

Ekim ayında virüsü yendiğini belirten başkan Trump, programda kendi tecrübelerine değinmeyi de ihmal etmedi. “Virüse ben de yakalandım. Kendi tecrübeme dayanarak şunu söyleyebilirim: Hastanedeydim. İyileştim. Bir tedavi uyguladılar. Kısa süre kaldım, çok hızlı iyileştim” diyen Trump ayrıca şunları söyledi:

“Yoksa bu gece burada olamazdım. Bağışıklık kazandığımı söylüyorlar. 4 ay mı yoksa ömür boyu mu bilinmiyor ama bağışıklığım var.”

Virüse karşı aşının hazır olduğunu ve haftalar içinde açıklanacağını söyleyen Trump, “Pandemide sona yaklaşıyoruz. Virüs artık gidiyor” dedi.

‘ÜLKEYİ KAPALI TUTAMAYIZ’

Trump’ın iddiası üzerine programın sunucusu Kristen Welker, “Aşı takvimi kesin mi?” sorusuna, kaçamak cevaplar veren Trump, “Hayır garanti değil ancak yıl sonuna kadar hazır olması ihtimali yüksek. Johnson & Johnson, Moderna ve Pfizer şirketlerinin çalışmaları başarılı gidiyor. Başkaları da var” açıklamasını yaptı.

Salgın karşısında tüm ülkeyi kapsayan geniş çaplı bir karantina uygulamayacaklarını belirten ABD başkanı, “Ülkeyi kapalı tutamayız. Burası dev ekonomisi olan bir ülke” ifadesini kullandı. Toplumsal kaosun yaşandığını, alkol ve uyuşturucu sorununda yükseliş olduğunu kaydeden Trump, “Çare sorunun kendisinden daha kötü olamaz” dedi.

‘TRUMP SALGINLA MÜCADELEYİ ENGELLEDİ’

Salgını sonlandırmak için planlarının bulunduğunu belirten Biden, öncelikli olarak bilim insanlarının sunduğu çözümleri uygulayacaklarına değindi. Salgının bu kadar ilerlemesinin arkasında Trump’ın kutuplaştırıcı yaklaşımı olduğunu söyleyen Biden, “Trump, Amerika’nın salgınla mücadelesini engelledi” ifadesini kullandı.

“Karanlık bir kışa girmek üzereyiz ancak kendisinin hala kapsamlı bir planı yok” çıkışında bulunan Biden, Trump’a yüklendi. Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden, “Virüsle yaşamayı öğreniyoruz” diyen rakibi Trump’ı “Virüsle yaşamayı öğreniyoruz diyor. İnsanlar virüsle ölmeyi öğreniyor” sözleriyle eleştirdi.

BİDEN: EGEMENLİĞİMİZE MÜDAHALE EDEN BEDELİNİ ÖDER

Kristen Welker iki adaya da, ABD seçimlerine Rusya, İran ve Çin’in müdahale ettiğine yönelik Amerikan istihbaratının tespiti üzerinden seçimlere müdahaleyi nasıl engelleyecekleri sorusunu yöneltildi.

Demokrat aday Biden, “Amerika’nın egemenliğine müdahale eden her ülke bedelini öder” çıkışının ardından devam etti: “Ancak Trump’ın, Putin’e bu konuda tek kelime ettiğini görmedim. Rusya beni tanıyor, benim onları tanıdığımı da biliyor.”

Rusya’ya karşı kendisinden daha sert tavır sergileyen biri olmadığını söyleyen Trump, Rusya’dan para aldığına ilişkin iddiaları da yalanladı. Ardından, sözü Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın Ukrayna ilişkisi ve Moskova eski belediye başkanının eşinden 3.5 milyon dolar aldığı iddialarına getirdi.

TRUMP’IN NE ZAMAN VERGİ BEYANNAMESİNDE BULUNACAĞI SORULDU

Joe Biden ise Trump’ın iddialarına, “Yabancı bir kaynaktan tek bir kuruş bile almadım” yanıtı verdi.

Moderatör, Biden’a "Oğlunuzun iş ilişkileri etik değil miydi" sorusunu yöneltti. “Oğlum Çin’den para kazanmadı” açıklamasında bulunan Biden, “Çin’den para kazanan biri varsa o da bu kişidir” diyerek Donald Trump’ı işaret etti.

Biden, New York Times’ta çıkan habere istinaden Cumhuriyetçi Başkan’ın yılda yalnızca 750 dolar vergi ödediği ve Çin’de gizli bir banka hesabı olduğuna ilişkin haberleri üzerinden yüklendi. Geriye dönük olarak vergi beyannamelerini açıkladığını belirten Biden, Başkan Trump’a “Ne saklıyorsun?” diye sordu.

Çin’deki hesabını kapattığını söyleyen Trump ise muhasebecilerinin kendisine milyonlarca dolar vergiyi önceden peşinen ödediğini söylediğini belirtti. Trump, dört yıldır yaptığı gibi, yakın zamanda vergi beyannamesini açıklayacağını belirtti, ancak bunu ne zaman yapacağına ilişkin tarih vermedi.

‘KİM JONG UN, OBAMAYI SEVMİYORDU BENİMLE GÖRÜŞTÜ’

Welker, tartışma sırasında Kuzey Kore gündemini de gündeme getirdi. Joe Biden Cumhuriyetçi rakibini Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşerek bir haydutu muhatap almakla suçladı. Biden, Kuzey Kore ile ancak ülkenin nükleer programını aşamalı şekilde terk etmesi halinde görüşebileceğini söyledi.

“Kim Jong Un, Obama ile görüşmek istemedi çünkü onu sevmezdi. Kuzey Kore ile savaşta değiliz. Liderlerle iyi ilişkilere sahip olmak güzel bir şeydir” diyen Trump, Kuzey Kore lideriyle yaptığı zirveleri ve karşılıklı olarak gönderdikleri mektupları savundu.

Kuzey Kore ile yapılan teması alaycı bir tavırla karşılayan Biden, “Avrupa’yı işgal edinceye kadar Hitler’le de iyi ilişkilerimiz vardı mı diyeceksiniz” yanıtını verdi.

‘GÖÇMEN ÇOCUKLAR AİLELERİNDEN KOPARILDILAR’

ABD kamuoyunun uzun bir süredir gündeminde olan Trump yönetiminin göçmenlere ilişkin politikaları da tartışmanın gündemine geldi. Welker, başkan Trump’a yönelttiği sorusunda, Meksika sınırında ailelerinden ayrılan 545 çocuğun ailelerinin bulunamadığı haberlerine ilişkin görüşünü sorudu.

ABD Başkanı Trump, “Çocuklar çeteler, haydutlar ve suçlular aracılığıyla buraya geliyor. İnsanlar ülkemize gelebilir ancak yasal yollardan” ifadesini kullandı.

Joe Biden ise Meksika sınırında çocukların ailelerinden ayrılması uygulamasını eleştirerek, "Bu çocuklar aileleriyle birlikte geldiler ancak ailelerinden koparıldılar. Bu durum bizi alay konusu haline getirdi" dedi.