Bir ve iki milletvekili çıkarılan illerde ortak listeyi tercih etmesine kesin gözüyle bakılan Millet İttifakı’nın seçimlerde en fazla üç parti çatısı altında yarışması bekleniyor. Üçüncü parti konusunda son karar liderlerde.

Seçime üç parti ile girilebilir

Hüseyin ŞİMŞEK

Cumhurbaşkanı adayını belirleyen ve milletvekili listelerini oluşturmak için çalışmaya başlayan Millet İttifakı, formüller üzerindeki tartışmalarını sürdürüyor. İYİ Parti'nin, bir ve iki milletvekili çıkarılan iller dışında bireysel yarışacağı bildirilirken Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi arasındaki liste görüşmeleri sürüyor.

Millet İttifakı ortaklarından Demokrat Parti (DP), milletvekili listeleri konusunda kararını veren ilk parti oldu. DP, seçimlere CHP listelerinden girecek. Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi ise seçimlere ortak listelerle girmenin yollarını tartışıyor. Muhalefet kulislerinden edinilen bilgiye göre, HDP’nin seçimlere girmemesi ile birlikte sandık görevlisi atayamayacağını ve 180 bin sandıkta denetim imkanının Saadet Partisi’ne geçeceğini bildiren ittifak üyeleri, büyük oranda bu partinin listelerinin kullanılmasını istiyor. Gelecek Partisi’nin de Saadet Partisi’nin listelerinin kullanılmasına itirazının olmadığı bildirildi.

DEVA’DA FARKLI FİKİRLER

Ortak liste konusunda kararı beklenen DEVA Partisi’nde iki ayrı görüşün dillendirildiği öğrenildi. Buna göre, parti içi bir grup, “Bu ilk seçimimiz. Seçmene kendimizi göstermemiz ve partimizi test etmemiz gerekiyor” görüşünü dile getirerek DEVA’nın 41 ilde seçimlere girmesi, kalan 40 ilde ise ittifak olarak ortak liste kullanılması taraftarı. Ancak bu görüşe seçimlerde kendi listelerini kullanmak isteyen İYİ Parti'nin karşı olduğu ifade edildi. DEVA'da bazı parti yöneticileri ise Saadet Partisi’nin sandık temsilinde yetkilendirilecek olması ve daha tanınır bir kimliğe sahip olması nedeniyle avantajlı olacağı görüşünde. Bu formülün kabulü durumunda Millet İttifakı, seçimlerde CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi logoları ile temsil edilecek. Seçmende kafa karışıklığı oluşmaması için Gelecek, DP ve DEVA logoları pusulada olmayacak.

SON KARAR LİDERLERDE

DEVA’nın seçimlere girmesini isteyen partililer, daha çok Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz’in bir bölümünde partinin iddialı olduğunu savunuyor. Bu konudaki son kararın liderlere bırakılacağı ifade edildi.

ORTAK LİSTE DÜŞÜNÜLEN İLLER

Millet İttifakı’nın birbirlerine rakip olmadan, ortak listeler çıkarmayı tartıştığı il sayısının ise 12 olduğu öğrenildi. Bu iller, iki milletvekili çıkaran Artvin, Bilecik, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Kırşehir, Sinop, Bartın, Kilis, Iğdır ve bir milletvekili çıkaran Dersim ile Bayburt olacak.

Liste konusunda tartışmaların sürdüğü Millet İttifakı’nda bugün Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ev sahipliğinde iftar yemeği düzenlenecek. İstanbul’daki iftarda liderlerin liste konusunda ön görüşme yapacağı ve çalışmaları somutlaştıracağı ifade edildi. Bu zirveden önce dün Saadet Partisi’nde Genel İdare Kurulu ve Başkanlık Divanı toplantıları gerçekleştirildi ve Karamollaoğlu’na liste görüşmeleri konusunda tam yetki verildi.

***

CHP’DE KAPALI ZARF KARARI

CHP’de milletvekili adayı belirleme çalışmaları ile ilgili örgüte talimat gönderildi. İl ve ilçelerde sandık kurulmayacağını bildiren parti yönetimi, milletvekili aday adayı listeleri üzerinden il başkanlıklarının ilçe örgütleri, kadın kolları ve gençlik kollarının görüşünü alarak istedikleri isimleri kapalı zarf içinde iletmelerini istedi. Listeler en genç 3 Nisan Pazartesi gününe kadar Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’ya iletilecek.

İl ve ilçe yöneticileri ile üyelerden mevcut milletvekilleri konusunda görüş bildirmemeleri de istendi. Partililer, sadece milletvekili olmayan aday adaylarına ilişkin görüş bildirecek. Mevcut milletvekilleri ile ilgili kararı, parti yönetimi alacak.