Mutlu Erol Kahya Yandaş ve ana akım medya, 31 Mart’taki yerel seçimin kaybedeni oldu dersek, abartmış olmayız. Özellikle devletin haber ajansı olan Anadolu Ajansı’nın veri akışını durdurması ve seçim gecesi yurttaşları bilgilendirmek yerine adeta AKP’ye hizmet etmesi, ciddi tepkilere neden oldu. Bu tarz ‘hamleler’, beraberinde yaratıcı seçenekleri de doğurmuyor değil. İlave TV, bu çabalardan bir […]

Seçimin kazananı İlave TV: Geçinemiyorum sözünden  bile rahatsız oldular!

Mutlu Erol Kahya

Yandaş ve ana akım medya, 31 Mart’taki yerel seçimin kaybedeni oldu dersek, abartmış olmayız. Özellikle devletin haber ajansı olan Anadolu Ajansı’nın veri akışını durdurması ve seçim gecesi yurttaşları bilgilendirmek yerine adeta AKP’ye hizmet etmesi, ciddi tepkilere neden oldu.

Bu tarz ‘hamleler’, beraberinde yaratıcı seçenekleri de doğurmuyor değil. İlave TV, bu çabalardan bir tanesi… Yurttaşın tepkisini derdini Youtube kanalı üzerinden duyuran Arif Kocabıyık, kendisini ‘halkın muhabiri’ olarak tanımlıyor. Kocabıyık’ın mikrofonuna konuşan yurttaşlar, yaşadıkları sıkıntıları ve ekonomik kaygılarını anlatıyor. Ülkenin birçok yerinde yurttaşlarla konuşan Kocabıyık, ana akım olarak tabir edilen medyanın yazamadığını, gösteremediğini kamuoyuyla paylaşıyor. Biz de halkın muhabiri ile seçim izlenimlerini konuştuk.

• Seçimin nabzını tuttunuz yaptığınız söyleşilerle. Siz AKP’nin başarısızlığını sahada görebildiniz mi?

Evet, insanlarda artık bir değişim isteği var. AKP’ye yıllarca oy verip de bu seçimde kesinlikle oy vermeyeceğini söyleyen binlerce insan ile karşılaştık. Özellikle şehir merkezlerindeki insanlar vatandaşlar biraz daha bilinçli oy kullanmaya başlamışlar. Çünkü 17 yıldır oy verip, hiçbir hizmet alamamak insanların biraz güvenini sarsmış. Özellikle de kale olarak gördükleri güvendikleri yerlerde hiç hizmet alamadıkları gibi şehirde kazanç sağlayabilecekleri fabrikalar da yurttaşların ellerinden gitmiş.

• Toplumun genel olarak iktidara yönelik eleştirileri neler, bu konudaki izleniminiz nedir?

Bu yerel seçimlerde insanlar yapılan hizmetlerden çok ekonomiye odaklandı. Krizin kendini bu kadar hissettirdiği bir dönemde ekonomik krizden dolayı yurttaşlar AKP’yi ciddi biçimde eleştirdi. Ekonomi yönetimi konusunda yurttaşlar nezdinde AKP sınıfta kaldı. Bizim sahada gördüklerimiz bunlar. Özellikle emeklilik de yaşa takılanlar emekliler çiftçiler ve küçük esnaf çok büyük isyanda idi. Bir diğer ana şikâyet sebebi ise AKP’nin izlediği Suriyeli politikası. Gittiğimiz 3-5 İl haricinde her yerde Suriyeliler vardı ve halk şehirlerdeki işsizliğin ana nedeni olarak Suriyelileri gösterdi. Ülkenin gençleri işsizlikten yakınırken Suriyelilerin sigortasız ve düşük ücretle çalışması vatandaşları gerçekten zor durumda bırakmış gözüküyor. Elbette Suriyeliler de iş bulmalı ama bunun bir plan program çerçevesinde olması gerekiyor yurttaş bunu istiyor.

• Devletin ajansının tartışmalı olduğu bir dönemde sizin yaptığınız işler daha değerli oluyor. Sizin medya özgürlüğü konusuna dair fikirleriniz ne?

Ülkemizde son 20 yıldır maalesef tarafsız diyebileceğimiz görsel ve yazılı medya güç kaybetti. Bu alanda sizin dışınızdaki mecralar giderek daraldı ve daralmaya da devam ediyor. İktidara yakın İş adamları kanallara ve gazetelere el atınca iş sadece ranta döndü vatandaşın sesini duyuran hiç bir kanal kalmadı bizler de sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanarak gerçek tarafsız her kesimin sesini duyuran ayrım yapmadan ötekileştirmeden her sesi duyurmak istedik.

Ama maalesef baskı bizi de vurdu ve gözaltına alındık 28 Eylül’den sonra başlayan süreçte hakkımızda açılan davaların şikâyetlerin ardı arkası kesilmiyor. Aslında yaptığımız iş sadece vatandaşa mikrofon tutmak ama vatandaşın geçinemiyorum sözü bile bazı kesimleri rahatsız etti. Ve yurttaşların bu çığlıklarını havuz medyası yayınlamadığı için göze batıyoruz. Keşke tüm medya organlarının gerçekleri gösterebilecek yürekleri olsa. Biz inandığımız işi yapmaya devam edeceğiz bundan geri adım atmayacağız. Son olarak da şöyle bitireyim: İlave TV, sizleri seviyor.