Google Play Store
App Store

Rusya’da yapılacak Duma seçimleri öncesi Kremlin’den ABD’li yetkililere “siber saldırı” uyarısı yapıldı. Almanya ise 26 Eylül seçimleri öncesi Rusya’yı parti yöneticilerine siber saldırı düzenlemekle suçladı

Seçimler öncesi siber saldırı gerilimi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya'da 17-19 Eylül tarihlerinde yapılacak Duma seçimleri Kremlin için "siber güvenlik" krizine dönüştü. ABD hükümetini ve ABD'li şirketleri seçimlere dönük olası bir siber saldırı hamlesine karşı uyaran Moskova, önceki gün ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan’ı da Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak bu konudaki kaygılarını iletti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'li büyükelçi Sullivan'la görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Görüşme sırasında, Rusya’nın, Devlet Duması seçimlerine hazırlık ve seçimlerin hayata geçirilmesi bağlamında, Amerikan “dijital devlerinin” Rusya yasalarını ihlal ettiğine ilişkin reddedilemez kanıtlara sahip olduğunun altı çizildi. Bu bağlamda, ülkemizin iç işlerine müdahalenin kesinlikle kabul edilemez olduğu ifade edildi" denildi.

ŞİRKETLERE İKAZ

Rusya Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) da aralarında Apple ve Google’ın da olduğu bazı şirketlerden, "Akıllı Oylama" sitesine erişim kısıtlamalarını aşmaya yardımcı olan araçların kaldırılmasını talep etti. Kurumdan bu talebe ilişkin yapılan açıklamada, "Şirketlerin, bu kaynaklara yardımı sonlandırma talebine uymaması, Rusya’nın mevcut yasalarının ağır ihlali. Taleplerin yerine getirilmemesi, seçim kampanyasına dış müdahale olarak değerlendirilecek” vurgusu yer aldı.

DESTEK AZALDI

Rusya hükümeti geçen ay da ülkedeki seçim gözlemcisi Golos'u “yabancı ajan” olarak ilan etmiş, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) da Rusya’daki seçimlere gözlemci göndermeyeceğini açıklamıştı. Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi'nin (VTsOM) geçen hafta açıkladığı seçim anketlerine göre, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya 2016’daki yüzde 54,2 oy oranından yüzde 42’ye düşerken Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) ise yüzde 13,3 oydan yüzde 20’ye desteğini yükseltti.

Öte yandan, Ukrayna parlamentosu Rusya seçimlerinde Donbass ve Kırım'da da yapılacak oy kullanma işlemlerini tanımadığına ilişkin bir karar aldı. 318 milletvekilinin "evet" oyuyla kabul edilen kararda, uluslararası kuruluşlardan Kırım ve Donbass’ta düzenlenecek Rusya seçimlerini tanımama çağrısı yapıldı.

BERLİN'DEN MOSKOVA'YA UYARI

Almanya 26 Eylül'de yapılacak federal seçimler öncesi Rusya'yı siber saldırı hamleleriyle suçladı. Almanya Federal Başsavcılığı, Hristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokrat Parti yöneticilerini hedef alan siber saldırılar düzenlendiği gerekçesiyle soruşturma başlattı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Andrea Sasse, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Alman hükümeti söz konusu siber saldırılarda Rus devletinin siber destekçileri veya Rusya'nın askeri dış istihbaratı olabileceğine dair güvenilir bilgilere sahip" dedi. Sasse, Rusya’nın siber saldırılarının Almanya’nın "ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit" olduğunu belirterek, "Federal Alman hükümeti, Rus hükümetini bu yasa dışı siber faaliyetlere derhal son vermeye çağırıyor" ifadelerine yer verdi.