Irak’ta yoksulluk karşıtı eylemleri başlatan aktivistler İmtidad Hareketi isimli bir parti kurdu. Parti lideri doktor Ala-a al Rikabi, ilk görevlerinin yolsuzlukla mücadele olduğunu belirtti

Seçimlerde yeni umut


DIŞ HABERLER SERVİSİ

Iraklılar arasında 'Ekim Devrimi' olarak anılan hayat pahalılığına ve işsizliğe karşı dalga dalga büyüyen eylemlerin üzerinden bir yılı aşkın süre geçerken bugünlerde ülke kamuoyu kurulan yeni partiyi konuşuyor. Dönemin başbakanı Adil Abdülmehdi'nin istifasına kadar varan protestoları başlatan aktivistler İmtidad Hareketi adını verdikleri yeni bir parti kurdu.

Eylemlerin öne çıkan liderlerinden doktor Ala-a al Rikabi'nin öncülüğünde kurulan parti, haziran ayında yapılması planlanan seçimlere girmeyi hedefliyor. Rikabi, partinin kuruluşuna dair yerel basına yaptığı açıklamalarda, "Irak'taki egemen siyasete meydan okumak, gençliği temsil etmek ve yolsuzluklarla mücadele etmek" olarak partinin görevlerini sıralıyor. Partinin geçen yıl kurulmasının hedeflendiğini ancak koronavirüs salgınının etkileri nedeniyle kuruluş sürecinin geciktiğini dile getiren Rikabi, "İmtidad Hareketi, Ekim Devrimi olarak anılan protesto hareketinin bir uzantısı olarak kuruldu. Eylemlerde öne çıkan talepleri iktidara taşımak istiyoruz" diyor. Rikabi, yolsuzlukla mücadelenin birincil gündemleri olduğunun da altını çiziyor.

SUİKASTLARI AYDINLATIN

Yılın ilk günlerinde Nasiriye kentinde yeniden başlayan ve sekiz kişinin hayatını kaybettiği protestolara değinen İmtidad Hareketi'nin lideri Rikabi, “Nasiriye'de eylemlere destek veren kıdemli bir avukat ve aktivist evlerinde suikast sonucu hayatını kaybetti. Tüm cinayetlerin faillerinin açığa çıkarılmasını istiyoruz” talebinde bulunuyor. Eski başbakan Abdülmehdi'nin istifası sonrası görevi üstlenen Mustafa El Kazımi hükümetine seslenen Rikabi, “Kazımi iktidara gelirken bulunduğu vaatleri yerine getirmeli. Eylemlerde yüzlerce insanın ölümüne neden olan güvenlik güçleri ve suikastçıların yargılanmasına başlanmalı, tutuklanan aktivistler serbest bırakılmalı” çağrısında bulundu.

***

HALKIN TALEPLERİ MECLİS’E TAŞINSIN

Irak’ta erken seçim tartışmaları sürerken haziran ayında yapılacak seçimler için muhalif gruplar çalışma yürütüyor. Bağımsız Protesto Gösterileri Birliği Genel Sekreteri Ammar en Naimi, “İnsanlar eylemci grupların yaklaşan seçimlerde iktidardaki partiler ve gruplarla rekabet edebileceğine inanıyor” dedi. Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun söz konusu grupların seçim listelerinde yer almasını engellemeye çalıştığını öne süren Naimi, “Komisyon, seçime girecek bazı gruplar ile partilerin sembolleri ve sloganlarını onaylarken Nazel Aked Hakei grubunun sıkılmış bir yumruk şeklindeki logosuna karşı çıktı” vurgusu yaptı. Naimi, “Ekim Devrimi’ni destekleyen grupların seçimlerde büyük bir şans olacağını düşünüyoruz. Eğer başarırsak sokakta ve Meclis’te mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.