Eğitim Sen ve Veli-Der Denizli Şubeleri, öğrencilerin dini içerikli seçmeli derslere yönlendirilmesine tepki gösterdi

Seçmeli derslerde mağduriyet her yıl artıyor


BirGün EGE

Seçmeli ders süreci başladığından beri il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin din dersi dayatması sürüyor. Eğitim Sen ve Veli-Der Denizli Şubeleri de seçmeli derslerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada vakıf, dernek ve cemaatlere bağlı kuruluşların, her yıl olduğu gibi bu yıl da, dini içerikli kimi derslerin seçilmesi için yoğun bir kampanyaya başladığı belirtildi.

Pandemiden dolayı seçmeli derslerin belirlenmesinin daha sorunlu bir hale geldiği dile getirilen açıklamada, “Öğrencilerin, kendilerine tanınan süre içerisinde ders seçimini yapmalarının oldukça güç olduğu açıktır. Zamanında ders seçimini yapamayan öğrencilerin yerine dersleri okul yönetimlerinin belirleyecek olması yaşanması muhtemel mağduriyetleri artırmaktadır. Bunun anlamı derslerin büyük bir bölümünün sendikal siyasal yakınlığa göre atanmış yöneticiler eliyle belirlenecek olmasıdır” denildi.

SUÇ İŞLİYORLAR

Dini vakıf, dernek ve cemaatlerin ülkenin eğitim politikasının belirlenmesinde etkin olmak için oldukça yoğun bir çaba içerisinde olduğu vurgulanan açıklamada, “Geçtiğimiz yıllarda bazı okul yöneticilerinin öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yapmaları ve sadece seçilen dersleri imzalamaları için velilere tebliğ etmeleri, din eğitimi içerikli derslerden zorunlu paketler hazırlamaları, meşru olmayan toplantılarda alınan kararların bir yansıması olarak karşımızda durmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Öğrenciler adına ders seçen okul yöneticilerinin suç işledikleri ifade edilen açıklamada, “Seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde hangi nedenle olursa olsun, mağdur edilen veli ve öğrencilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Eğitim politikalarına ilişkin her konuda olduğu gibi, bu konuda da her türlü siyasal ve ideolojik yönlendirmenin karşısında duracağımızın, seçmeli derslerin belirlenmesi sürecini yakından takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Denizli genelinde ders seçimi konusunda sorun yaşayan tüm öğrencilerimiz, velilerimiz ve öğretmenlerimiz bizlere ulaşabilir. Seçmek özgürlüktür ve haktır. Öğrencilerimizin hakları ve ortak geleceğimiz için sürecin takipçisiyiz."