Yoksullukla boğuşan yurttaş, Cumhur İttifakı’ndan giderek uzaklaşıyor. İktidar cephesindeki erime anketlere de yansırken muhalefette ise belirgin bir sıçrama yok. Araştırmacı Semih Turan, “İktidar oy kaybediyor fakat muhalefet bunu örgütleyemediği için kararsızlarda büyük artış yaşanıyor” diyor.

Seçmen kendine adres arayışında

Yaren Çolak

Salgın ve ekonomik kriz saray yönetimini köşeye sıkıştırdı. Yoksulluk ülkenin en yakıcı sorunu haline gelirken alım gücü düşen milyonlar, sosyal yardım kapılarını aşındırdı. Yurttaş her fırsatta geçinemediğini dile getirirken iktidarın çözümü ‘görmezden gelmek’ oluyor. Sesini saraya duyuramayan yurttaşların iktidara tepkisi artıyor. Son dönem paylaşılan neredeyse tüm kamuoyu yoklamalarında Cumhur İttifakı tabanındaki erime gözler önüne seriliyor.

İktidar cephesi oy kaybederken muhalefet blokunda bir sıçrama yaşandığını söylemek mümkün değil. AKP-MHP ittifakına tepki gösteren seçmen kendine adres arıyor. Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan araştırmacılar iktidarın oy kaybettiğini, genç seçmenin tercihi konusunda ise muhalefetin daha şanslı olduğunu vurguluyor.

secmen-kendine-adres-arayisinda-841597-1.Kayıp oylar muhalefete gitmiyor

“Seçim atmosferine girmediğimiz dönemde kararsız seçmenlerin olması çok doğal” diyen Bulgu Araştırma’nın kurucusu Semih Turan, “Oy geçişlerinin Türkiye siyasi tarihinde en yoğun olduğu dönemdeyiz. Cumhur İttifakı net bir yol izlemiyor yeni paydaşlar arıyor. Millet ittifakı zaten bunun bir seçim ittifakı olduğunu söylüyor ve ittifak sergilemiyor. Genel olarak Cumhur İttifakı’nın oy kaybı olduğu genel bir uzlaşma. Son seçimde aldıkları oydan çok daha düşük bir oydalar. Bunun karşılığında kayıp oylar da muhalefete gitmiyor. Tek istisna İYİ Parti’de bir artış var ama o da çok atak bir kıpırdama değil. Yeni aktörler DEVA, Gelecek Partisi gibi bunların oy oranları da iddia edildiği şekilde gelişmedi” ifadelerini kullandı. “Genç seçmen her zaman muhaliftir. Genç işsizlik çok artıyor” diyen Turan sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim sistemi anlamında ciddi sorunlar yaşıyoruz. Genç jenerasyon elbette tepkili. Ve onlara yönelik bir şeyler yapılmasını bekliyorlar.”

***

Muhalefet gençler konusunda şanslı

MAK Araştırma’dan Mehmet Ali Kulat şu değerlendirmeyi yaptı: “AKP den CHP’ye oy geçişi zor. Şu an partiler özelinde oy artışı önemli değil. İttifaklar bazında oy artışı önemli. Çünkü artık 50+1’in baraj olduğu dönemi yaşıyoruz. Önemli olan bu oranı tutturmak. Millet ittifakının paydaşların baktığımızda CHP’nin oyu artmıyor ama İYİ Parti’nin, DEVA’nın, Gelecek Partisi’nin oyunda bir artış gözlemliyoruz. Bu oyları da Cumhur İttifakı’nın paydaşlarından alıyorlar.”

“Yurttaşın yüzde 18-19’u sandığa gitmiyor” diyen Kulat sözlerini şöyle sürdürdü: “Sandığa gitmeyeceğini söyleyen seçmeni kararsız değerlendirmek doğru değil. Seçimde oy kullanacak mı kullanmayacak mı diye soruyoruz. Sandığa gitmeyen seçmen var. Biz iki ay önce bir gençlik araştırması yaptık. Ben Z kuşağını bağımsız bir kuşak olarak değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. Yüzde 6 civarında oyları var ve bu yaklaşık 3 milyon seçmen demek. Muhalefet daha şanslı. Doğru yönlendirilirse gençler muhalefete daha yakın.”