Malum, yılın seçme-seçilme dönemindeyiz: En İyi 10 film, albüm, kitap, vs. Her şeye burnunuzu sokuyorsanız eğer, ayrı ayrı hepsini seçmek zorunda kalıyorsunuz ki, kolay iş değil. Ama bütün bu seçme faaliyetleri içinde beni en mutlu eden Cazkolik’in caz yazarları, radyo programcıları ve eleştirmenlerinin seçtiği “Yılın En İyi Albümleri” listesidir. Seçiyorum diye değil, arkadaşlarım, meslektaşlarım seçiyor, yazıyor, anlatıyor diye. Adını duyup da dinleyemediğim, hatta adını bile duymadığım albümler dünyamı renklendiriyor, zenginleştiriyor.

2013 yılından beri hazırlanan Cazkolik Best listeleri, ‘onsuz olmaz’ bir geleneğe dönüştü. Sevilen, güvenilir bir “değerlendirme ve başvuru kaynağı” oldu. Seçenler Hülya Tunçağ, Seda Binbaşgil, Levent Öget, Leyla Diana, Murat Beşer, Zekeriya Şen, Ümit Baykara, Aptülika, Güven Erken Erkal, Cenk Akyol, Turgay Yalçın, Ali Haluk İmeryüz, Burak Sülünbaz ve bendeniz. Cenk Erdem de pop ve R&B’de genel görünümü yıllık bir analizle sundu. Herkes kendi meşrebine göre caz, rock, blues, dünya müziği, avangart ya da ana akım, hatta canlı kayıt seçti. 2019’dan itibaren o yıl Türkiye’de çıkan yerli caz albümlerinin de listesini vermeye başladılar ki, sizi bilmem ama, bizim çok işimize yaradı.

Cazkolik listelerinden ben de bir liste çıkardım tabii. Tuhaftır, eskiden bu listelerim daha kısa olurdu. Yıllarla birlikte kendi birikimim de paylaşmayla zenginleşiyor ki, listeler de uzadıkça uzuyor. İlk elde edinmeyi düşündüklerim bize Salon İKSV’nin armağanı olan GoGo Penguin’den “Ocean in a Drop”, geçen yıl Zorlu’da ilk kez ‘live’ olarak dinleyip hayran kaldığım Fred Hersch’ten (with the WDR Big Band) “Sky Cat”, Rymden “Reflections And Odysseys”, Paul Bley, Gary Peacock and Paul Motian “When Will The Blues Leave”, The Art Ensemble of Chicago “We Are On The Edge: A 50th Anniversary Celebration”, Christian Scott aTunde Adjuah “Ancestral Recall”, Dave Douglas “Engage”, Steve Lehman Trio With Craig Taborn “The People I Love”, Ahmad Jamal “Ballades”, Cross Currents Trio “Good Hope”, Theon Cross “Fyah”, Piotr Damasiewicz & Power Of The Horns “Polska”, John Mayall “Nobody Told Me”, Ben Goldberg “Good Day For Cloud Fishing”, Scott Henderson “People Mover”, Nicholas Payton “Relaxin’ with Nick”, William Parker “Live/Shapeshifter”, Branford Marsalis Quartet “The Secret Between the Shadow and the Soul”, Lee Konitz Nonet “Old Songs New!”, Iiro Rantala “My Finnish Calendar”… Ve elbette, eşsiz George Garzone “3 Nights in LA”. İstanbullu olanını da yapsın isterdik!

Aptülika’nın deyişiyle, “tekmili birden” plak olarak yayınlanan ve kasımda eski Yıldız Sineması, yeni İF’teki bir konserle şanslı izleyicilere sunulan Dr. Skull albümlerine de özellikle dikkatinizi çekerim. Bir de, Murat Beşer’in yerli rock listesindeki Kerim Çaplı Project “Kayıp” (bu vesileyle, Kerim Çaplı ve Yavuz Çetin’in dokunaklı hikâyelerini anlatan filme, “Blue”ya da selâm olsun!)

Yerli niye yok diyeceksiniz, yok çünkü elime çok azı geçiyor. Onlar da zaten benim yerli caz listemde. Burak Bedikyancığım kendi yolladığı için “Istanbul Junction”a kavuşabildim (son anda). Hemen hemen herkesin listesinde var.

Yoksa, özellikle bu yıl Türkiye cazı açısından parlak bir yıldı. Hakan Başar’ın albümü elime ulaşmadı ama yıllardır onu festivallerde, konserlerde dinlerim. Gencecik yaştaki yeteneğini ve caz sevgisini kutlarım.

Bir yıl daha böyle geçti. Yukarıdaki listenin biraz tadını kaçırmış olabilirim ama, hem sadece caz koydum, hem de kendimce bayağı kısalttım. En iyisi, doğrudan Cazkolik’e bakmak…

cukurda-defineci-avi-540867-1.