11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hürriyet yazarı Sedat Ergin’e ABD’nin Irak’ı işgali süreciyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Gazete, Gül’ün açıklamalarını birinci sayfasından görmedi

Sedat Ergin, Abdullah Gül’le konuştu, Hürriyet 'görmedi'

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, görüşlerini oldukça nadir biçimde kamuoyuyla paylaşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le konuştu. Hürriyet gazetesi, Gül’ün açıklamalarını birinci sayfasından görmedi.

Sedat Ergin, bugünkü, “Gül: ABD’yi 2003’te Irak için uyardık: Pandora’nın kutusunu açmayın...” başlıklı yazısında, Abdullah Gül’ün Irak’ın işgali sürecine dair açıklamalarını aktardı.

Göreve geldiğinde ABD’nin Irak’la savaş planları yaptığı siyasi sürece dahil olan Gül, ABD’nin Irak müdahalesi öncesinde “Pandora’nın kutusunu açmayın. Bir kere açılırsa bir daha kolay kolay kapanmayabilir. Açtığınız takdirde Irak’ta savaş başlar, bu ülke altüst olur ve yerine yeni bir şey oturtmak mümkün olmayabilir” uyarısında bulunduğunu söyledi.

Gül ABD yönetimine o dönem, "Her seferinde ısrarla şunu söyledim: Pandora’nın kutusunu açmayın. Bir kere açılırsa bir daha kolay kolay kapanmayabilir. Açtığınız takdirde Irak’ta savaş başlar, bu ülke altüst olur ve yerine yeni bir şey oturtmak mümkün olmayabilir” uyarısında bulunduğunu anlattı.

Gül, “Resmi görevleri olan, protokolde yeri olan insanların, devlet görevlilerinin drone’larla öldürülmesi yöntemi bir kez başladığında yeni sayfalar açılır ve oradan nerelere gidilir, doğrusu kestiremiyorum. Ama bir kere bu yolu açtığınızda yarın bambaşka yerlere gidebilir” ifadelerini kullandı.