Urfa’da ilk işgününde çatıdan düşerek ölen Sedat Aslan’ın sendikada örgütlendiği için Uğur Tekstil’den atıldığı ortaya çıktı. Aslan’ın arkadaşlarından Şahinalp, “Katil belli. İşten atıp tekstilde iş bulmamızı engellediler” dedi.

Sedat’ı işten atıp ölüme sürüklediler

Rıfat KIRCI

Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde, bir fabrikanın çatı inşaatında çalışırken ilk iş gününde düşerek yaşamını yitiren Sedat Aslan’ın Uğur Tekstil’in sendikalaştıktan sonra kovduğu işçilerden olduğu öğrenildi. Aslan’ın ölümü üzerine arkadaşları “Katil belli” diyerek tepki gösterdi.


Uğur Tekstil firması, DİSK-Tekstil Sendikası’nın örgütlenmesi üzerine 18 Kasım’da 97 işçiyi işten çıkardı. İşçiler işe iade talebiyle mücadele başlattı. Fabrika önünde ve kent meydanında sık sık eylemler yapan emekçiler seslerini duyurmaya çalıştı. Bu sırada sendikanın da kendilerini yalnız bıraktığını belirten emekçiler farklı işler aramaya başladı. İşçilerden 29 yaşındaki Sedat Aslan tekstil firmalarında iş bulamayınca inşaat sektörüne girdi. Aslan önceki gün sanayi bölgesinde bir fabrikanın çatı onarımında çalıştığı sırada dengesi kaybederek yüksekten yer düştü. Hastaneye kaldırılan Aslan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. İlk iş gününde yaşamını yitiren Aslan 3 çocuk babasıydı.

Atölyede bile iş bulamadık

Aslan’ın Uğur Tekstil’den arkadaşı Suphi Şahinalp acılı olduğunu belirterek: “Katil belli. Uğur Tekstil firması” şeklinde tepki gösterdi. Şahinalp şöyle konuştu: “Sedat’ı yakından tanıyorum. Daha önce de başka bir tekstil firmasında beraber çalışmıştık. Aynı mahallede oturuyorduk. Çok iyi bir insandı. Uğur Tekstil’de biz sendikalı olduktan sonra 97 kişi işten atıldık. Sonra bize ambargo kondu. Patron kara listeye hazırlayıp bunu tüm Urfa’da dağıttı. 10-15 kişilik atölyelerde bile iş bulamaz olduk. Açlığa mahkum edildik.” Tekstil dışında diğer fabrikalarda da iş bulmakta zorlandıklarını aktaran Şahinalp: “Mecbur başka işlere yöneldik. Tekstil işçisi inşaattan ne anlar. Genç bir baba. 3 çocuğundan birisi daha 1 yaşına girmedi.”

sedat-i-isten-atip-olume-suruklediler-997145-1.
Sedat Aslan



Elimizden ne geliyorsa yapmakta kararlıyız

Aslan’ın bir diğer arkadaşı Enver Yaşarsoy ise hem fabrika yönetimine hem de sendikaya tepki gösterdi. Yaşarsoy “Çok üzgünüz. Bizimle beraber omuz omuza mücadele verdiğimiz arkadaşımız fabrika ve sendika yüzünden öldü. Biz işten atılınca sendika patronun yanında durdu. Sonra hiçbir tekstil fabrikası bizi işe almadı. Patronlar kendileri arasında birlik olmuşlar, herkes birbirini biliyor, kara listeler hazırlanıyor” dedi.

Yaşamını yitiren arkadaşlarının ailesiyle dayanışma içerisinde olacaklarını belirten Yaşarsoy “Elimizden ne geliyorsa yapacağız. Maddi manevi destek olacağız, hukuk mücadelesi vereceğiz. Ne gerekiyorsa yağacağız” dedi.

Suça ortak olanları tespit edeceğiz

İşçilerle dayanışma içerisinde olan Birleşik Tekstil Sendikası (BİRTEK-SEN) da duruma sert tepki gösterdi. Başkan Mehmet Türkmen “4 aydan uzun bir süre önce 18 Kasım’da 97 arkadaşımız işten atıldı. Sedat Aslan’da bu işçilerden biriydi. Bu arkadaşlarımız tecrübeli, usta tekstil işçileriydi. Arkadaşlarımız kolay kolay işsiz kalmayacak arkadaşlarımız. Haksız yere işten atılmaları yetmezmiş gibi kara liste uyguladılar arkadaşlarımıza. Vasıflarına rağmen işçi açığı olan fabrikalar bile sadece Uğur Tekstil’den atıldığı için bu arkadaşlarımızı işe almadı. Pek çok fabrikada önce Uğur Tekstil’de çalıştıklarını gizleyerek işe başlayan işçiler oldu. Ancak burada çalıştıkları öğrenilince işten atıldılar. İşçiler resmen açlığa, sosyal ölüme mahkum edildiler” diye konuştu.

Türkmen mücadele vereceklerini de belirterek “Bu kara liste uygulamasına aynı şekilde dahil olan arkadaşlarımızı işe almayan fabrikalar da en az Uğur Tekstil kadar sorumludur. Avukat arkadaşlarımızla özel olarak konuştuk. Suç duyurularında bulunacağız. Kara liste uygulamalarına dahil olan fabrikaları de teker teker tespit edip bu fabrikaların üretim yaptığı markalar önünde de dahil olmak üzere eylemler yapacağız” dedi.