AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu'nun boşanma aşamasında olduğu eski THK Rektörü Ünsal Ban’ın kasası olarak bilinen şoförü Ahmet Karakaş’ın hesabından, hakkında çıkan rüşvet iddiaları ardından Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığından istifa etmek zorunda kalan Korkmaz Karaca’ya yaklaşık 2 milyon lira gönderildiği ortaya çıktı. Korkmaz Karaca, suç örgütü lideri Sedat Peker’in gündeme getirdiği rüşvet ağı iddialarıyla gündeme gelmişti.

Sedat Peker ifşa etmişti: Ünsal Ban'ın MASAK raporundan Korkmaz Karaca çıktı

Adları rüşvet ağı iddialarında adı geçen AKP’li Zehra Taşkesenlioğlu ile boşanma aşamasında olduğu Ünsal Ban hakkında hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporu, eski Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Korkmaz Karaca’ya uzandı.

THK üniversitesi eski Rektörü Ünsal Ban, Taşkesenlioğlu ile boşanma aşamasında olduğu süreçte, suç örgütü lideri Sedat Peker’e Taşkesenlioğlu’nun gizlice kayda alınmış görüntülerini verdiği iddiasıyla tutuklanmıştı. Ban ve Peker hakkında bu konuya ilişkin dava açılmış, Ankara Başsavcılığı’nın Ban hakkında ayrıca “Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” iddiasıyla soruşturma yürüttüğü ortaya çıkmıştı.

KARACA'YA 1.9 MİLYON

T24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre, bu soruşturma kapsamında Ban, çocukları ve şoförü Ahmet Karakaş hakkında hazırlanan MASAK raporunda dikkat çekici bilgiler yer aldı. Peker’in, eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve kardeşi Zehra Taşkesenlioğlu’nun iş kadını Mine Tozlu Sineren’den 12 milyon TL rüşvet istediğini öne sürdüğü paylaşımlarında, rüşvet ağında yer aldığını iddia ettiği Korkmaz Karaca’nın ismi de Ban hakkındaki MASAK raporuna girdi.

Raporda, Ban’ın gizli kasası olduğu iddia edilen ve hesabında milyonlarca lira bulunan şoförü Karakaş’ın, 2017 yılı sonrasında yaptığı para transferlerine ilişkin bilgilere yer verildi. Buna göre 2017 ile 2022 yılları arasında hesabından toplam 562.9 milyon lira para çıkışı olan Karakaş, Peker’in iddialarından sonra Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığından istifa eden Korkmaz Karaca’ya 1 milyon 917 bin lira gönderdi. Raporda paranın gönderildiği tarih ise yer almadı.

TAŞKESENLİOĞLU RAPORDA YOK

Raporda, Taşkesenlioğlu ile yaklaşık 3.5 yıl evli kalan ve boşanma davaları halen devam eden Ban arasında hiç hesap hareketi “bulunmaması” ise dikkat çekti. Ağustos ayında boşanma davası açan Taşkesenlioğlu’nun avukatı tarafından mahkemeye sunulan dava dilekçesinde, Taşkesenlioğlu’nun Ban’a 2.5 milyon dolar nakit para verdiği, Ban’ın da bu paralarla bir tekne ve Matrix isimli bir şirketten pay aldığı belirtiliyordu. Buna karşın raporda Taşkesenlioğlu ile Ban arasında tek bir hesap hareketine dahi yer verilmedi.

LÜKS TEKNEYE 3.7 MİLYON EURO

Boşanma dilekçesinde, Ban’ın Taşkesenlioğlu’ndan aldığı paralarla ilk önce 750 bin liraya tekne aldığı, sonrasında bu tekneyi satarak 4.5 milyon Euro’ya yeni bir tekne aldığı anlatılıyordu. MASAK raporunda tekne alımı için, Ban’ın şoförü Karakaş üzerine kayıtlı görünen Mengen Organik firması hesabından Malta merkezli BQ Maritime Limited isimli bir off-shore firmasına 3.7 milyon Euro (yaklaşık 67 milyon lira) gönderildiği bilgisi de yer aldı.

ÇAKICI'NIN YAKIN ARKADAŞINA 2.5 MİLYON

Raporda göze çarpan bir diğer hesap hareketi de Ban ve Karakaş tarafından Toygar Yedigöz’e gönderilen toplam 2.5 milyon lira oldu. Suç örgütü liderliğinden hüküm giyen Alaattin Çakıcı, af ile tahliye olduktan sonra sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımda, “çok yakın arkadaşlarım” diyerek Yedigöz’ün de aralarında bulunduğu isimlerle fotoğrafını paylaşmıştı. Yedigöz’ün sahibi olduğu firmanın, Kasımpaşa’da kurulacak olan RTE müzesini yapacağı gündeme gelmişti.

Raporda Ban’ın, kızı Ece Gizay Ban’ın Yunanistan'da bulunan hesabına 2021 yılı Aralık ayında toplam 168 bin Euro, aynı dönemde kendisinin Yunanistan’daki hesabına da 337 bin Euro yatırdığı kaydedilirken, oğlu Buğra Ban’ın ABD’de bulunan hesabına ise yaklaşık 20 bin dolar gönderdiği belirtildi. Buna karşın raporda, Ban’ın hesabındaki döviz giriş çıkışlarının detayları yer almadı.

NE OLMUŞTU?

Firari suç örgütü lideri Sedat Peker, eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve kardeşi AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sineren’den sermaye artırımı için 12 milyon TL rüşvet istediğini iddia etmişti. Mine Tozlu Sineren’in ödemeyi reddettiğini belirten Peker, daha sonra Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu’nun Sineren’e ulaşarak söz konusu danışmanlık şirketinde bir araya geldiklerini belirtmişti. Sineren ise söz konusu iddiaları doğrulamıştı. Peker, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Serkan Taranoğlu'nun yatırımcı Mine Sineren'e "Korkmaz Karaca isimli Cumhurbaşkanı Danışmanı da sorununuzu halletmek için sizinle temas kurmak istiyor, sakın onunla temasa geçmeyin sizden çok para ister" dediğini iddia etmişti

Peker iddialarının devamında Taşkesenlioğlu’nun eşi olan Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi eski Rektörü Ünsal Ban’ın çektiğini belirttiği bir videoyu da paylaşmıştı. Videoda Zehra Taşkesenlioğlu'nun elinde bıçakla "İkiniz para kazanacaksınız diye beni yakıyorsunuz" diye bağırdığı görülüyordu. Videonun paylaşılmasının ardından Ban, Peker'in iddialarını kabul etmiş ancak videoyu kendisinin göndermediğini söylemişti. Peker ise, "Ünsal Ban’la ben telefonla birkaç kez görüştüm. O da öldürüleceğini düşünüyor. Hatta eşi olan AK Parti'nin Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu'nun evde otururlarken kendisine bıçakla saldırarak kısmen yaraladığı olaydan sonraki gizlice çekmiş olduğu görüntüleri bana yolladı" ifadelerini kullanmıştı.

Peker sosyal medyada yaptığı bir başka paylaşımında da, Korkmaz Karaca’nın ABD’ye firar eden Sezgin Baran Korkmaz’ın villasına çok sık girip çıktığını öne sürmüştü. Peker, Karaca’nın, ABD’de kara para aklama suçundan tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın hediye ettiği aracı kullandığını, ayrıca bazı firmaların özel işlerini hallederek rüşvet aldığını iddia etmişti. Peker, ayrıca 2021 yılının Haziran ayında yaptığı paylaşımlarda Karaca'nın kendisi ile görüşmek istediğini belirterek ''Korkmaz karaca, sen Maltepe'de sıradan bir evde otururken nasıl oldu 4-5 senede Çekmeköy’ün süper lüks villalarından birinin sahibi oldun?'' demişti.