Suç örgütü lideri Sedat Peker’in basın danışmanı olarak bilinen Emre Olur’un tahliyesine karar verildi. Hakkında 8 yıl 3 ay hapis cezası istenen Olur’a yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı uygulandı.

Sedat Peker’in basın danışmanı Emre Olur tahliye edildi

Suç örgütü lideri Sedat Peker'in basın danışmanı olarak bilinen Emre Olur, ilk duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye oldu.

Anadolu 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya tutuklu sanık Olur, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Sanık avukatının da hazır bulunduğu duruşmada kimlik tespitinin ardından yargılamaya geçildi. Savunması alınan Emre Olur, Sedat Peker ile önceki dönemlerde görüşmesinin olduğunu söyledi.

Savunmasında "Hiçbir dönemde kendisinden talimat almadım" diyen Emre Olur, "Ben Türkiye'ye geldiğim gün savcılık makamında örgüt üyeliğinden sevk edildim. Sonra iddianame hazırlandı. Sonra ben haberim olmadığı yaralamanın baş aktörü oldum. Bu suçlamaları kabul etmiyorum. Adaletinize güveniyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum. Benim kaçma şüphem yoktur. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum" şeklinde konuştu.

TWEETLERİ KABUL ETTİ

AA'nın aktardığı habere göre, Emre Olur, Peker hakkında destekleyici tweet attığını kabul ettiğini, ancak devlete karşı bir şeyinin olmadığını öne sürerek, şunları anlattı:

"Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Sedat Peker 'Ben tweet atamıyorum. Senin takipçin çok. Şahsımı bir yere çekmek istiyorlar. Biz hiçbir zaman devlete karşı olmadık' dedi. Ben de Sedat Peker’in doğru hesaplarını etiketledim ve paylaştım. Bu tweetler suç unsuru içermemektedir ve örgüt faaliyeti olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Ben suçlu olsaydım diğerleri gibi başka ülkelere sığınma talebinde bulunurdum. Kendi isteğimle teslim oldum ve 5 aydır tutukluyum."

DOSYALAR BİRLEŞTİ

Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, Emre Olur'un tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verilip, dosyanın ana dosya ile birleştirilmesi talebinde bulundu.

Ara kararını açıklayan heyet, tutuklu sanık Olur hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirerek tahliyesine hükmetti.

Mahkeme heyeti, dosyayı yine aynı mahkemede görülen "Reis Sedat Peker Suç Örgütü" dosyası ile birleştirilmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Hakkında "tehdit", "suçu ve suçluyu övmek", "hakaret", "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "basit yaralama", "sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret" suçlarından adli makamlarca aranan Olur, Arnavutluk'ta gözaltına alınarak 18 Eylül'de Türkiye'ye getirilmişti.

Emniyetteki işlemlerinin ardından Kartal'daki Anadolu Adliyesi'ne sevk edilen Olur, burada soruşturma savcısı Alim Yaşar'a 2,5 sayfalık ifade vermişti. Savcı Yaşar, Emre Olur'u ifadesinin ardından tutuklama istemiyle nöbetçi hâkimliğe sevk etmişti. Emre Olur, 21 Eylül'de "suç işlemek amacıyla örgüte üye olma" suçundan tutuklanmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Olur'un, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "silahla kasten yaralama" suçlarından 3 yıl 3 aydan 8 yıl 3 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Peker'in Birleşik Arap Emirlikleri'nin aldığı karar doğrultusunda sosyal medya kullanımının kısıtlandığı anımsatılan iddianamede, metinleri Olur'a WhatsApp'tan gönderdiği ve Olur'un da bu metinleri kendi sosyal medya hesabından yayımladığı söylenmişti.

Olur, ifadesinde, Sedat Peker’e ilişkin attığı tweet'ler için “Tweet'lerimi cahillik neticesinde attığımı kabul ediyorum. Bu tweet atma eylemlerinin suç niteliği olabileceğini değerlendirmediğim için bu şekilde cahilliğimden tweet atmış oldum” demişti.