Kolombiya'da ele geçirilen ve Türkiye'ye gönderileceği iddia edilen 4,9 ton kokaine ilişkin yargılanan 16 sanığın tamamı tahliye edildi. Suç örgütü lideri Sedat Peker, kokainin alıcısı olarak eski bakan Mehmet Ağar'ı işaret etmişti.

Sedat Peker, Mehmet Ağar'ı işaret etmişti: 4,9 tonluk kokain davasında tutuklu kalmadı

Kolombiya'da ele geçirilen ve Türkiye'ye gönderileceği iddia edilen 4,9 ton kokainin bulunduğu konteynerin alıcılarına yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınarak yargılanmasına başlanan 16 sanığın tamamı tahliye edildi. Suç örgütü lideri Sedat Peker, yayınladığı bir videoda kokainin alıcısının eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar olduğunu öne sürmüştü.

Halk TV’den Seyhan Avşar’ın haberine göre, Peker'in iddialarının ardından 16 ay sonra başlatılan soruşturmada gözaltına alınan ve yargılanan 16 sanığın tamamı tahliye edildi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde 16 şüpheli hakkında “Uyuşturucu/uyarıcı madde imalatı ve ticareti yapma" suçundan dava açılmıştı.

Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ekim ayında görülen ilk duruşmada 10 sanık yurtdışı çıkış yasağı konularak tahliye edildi. Davanın dün görülen ikinci celsesinde ise geriye kalan 6 sanık hakkında da tahliye kararı verildi. Böylece Kolombiya dosyasında tutuklu sanık kalmadı.

"DOSYADA ESAS SUÇLULAR YOK"

İsmini vermek istemeyen bir sanık avukatının yaptığı açıklamada, “Sırf biz bu operasyonu yaptık, iddiaları araştırdık demek için göstermelik olarak bu dosyayı açıp, bu insanları gözaltına aldılar. Sanıklar arasında bakkaldan domates alamayacak insanlar var. Şimdi ise tahliye ettiler. Biz bu dosyayı açarız. Sonra tahliye ederiz ve kapatırız diye düşünüyorlar. Dosyada esas suçlular yok ki” dediği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Sedat Peker, Mayıs 2021'de yayınladığı bir videoda, Kolombiya'nın güneybatısındaki Buenaventura Limanı'nda ele geçirilen 4,9 tonluk kokainin eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'a verilmek üzere Türkiye’ye gönderileceğini iddia etmişti.

Yakalanan konteynerların numaralarını veren Peker, şu iddialarda bulunmuştu:

"Lütfen, internete gidin bakın. Kolombiya Limanı'nda 4 ton 900 kilo kokain yakaladılar. Açıklama yaptılar, 'Bunlar Türkiye'ye gidecekti' diye. İzmir Limanı'na bir kimya firmasına. Türkiye'de bu kokainleri teslim alacak yerle ilgili hiçbir operasyon yok. Hiç kimseye. Biz 4 ton bulgur eksek bizi alır faturayı eksik yazdık diye gelir nezarete atarsınız. Niye operasyon yok... Bu nasıl bir şey ya! Devlet böyle olmaz. Uyuşturucunun geldiği adres belli. Sahibi Mehmet Ağar. Eski bir milletvekili daha... Eski yardımcısı bunun. İki üç tane de mafyatik tip."

11 Ocak 2022'de İstanbul Emniyet Müdürlüğünce yapılan açıklamada, uyuşturucunun bulunduğu konteynerleri alacak şirketin sahibi M.K'nin de aralarında olduğu 14 şüphelinin yakalandığı açıklandı. Açıklamada, söz konusu operasyonda ele geçirilen uyuşturucu maddenin iki farklı konteynerde toplam 51,9 ton ağırlığındaki granül kauçuk maddesine emdirilmiş şekilde olduğu belirtilerek, Ambarlı Limanı'na gelecek konteynerlerin İstanbul'da faaliyet gösteren şirket sahibi M.K. tarafından alınacağının tespit edildiği ifadelerine yer verilmişti.