43 yıldan bu yana devam eden TGC Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu. BirGün'den Uğur Şahin, 'Emniyet’ten Skandal: Kürtaj Listesi İstendi' haberiyle ödül aldı

Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 2019 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen gazeteci, karikatürist, edebiyat, spor ve bilim insanları düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

BirGün gazetesi muhabiri Uğur Şahin, “Emniyet’ten Skandal: Kürtaj Listesi İstendi” başlıklı haberiyle ‘gazetecilik ödülü’ dalında övgüye değer ödülünü aldı.

Şahin, ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi Semra Kardeşoğlu'nun elinden aldı. Kürsüde kısa bir ödül konuşması yapan Şahin, "Bizim arkamızda şirketler patronlar yok. Bugün gazetemiz birçok baskı altında. Cezalarla davalarla karşı karşıya. Bugün de ekonomik ambargo ile karşı karşıyayız. Dün nasıl yılmadıysak bugün de yılmayacağız. Habercilikten, gazetecilikten bir adım taviz vermeyeceğiz. Bu yıl birçok kadın öldürüldü, ben bu ödülü erkek şiddetine karşı mücadele eden kadınlara armağan etmek isiyorum" ifadelerini kullandı.

11 Aralık 1953’de yaşamını yitiren TGC Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına 43 yıldan bu yana sürdürülen ödüller; gazetecilik, televizyon, radyo, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında veriliyor.

2019 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen isimler ve eserleri şöyle:

GAZETECİLİK ÖDÜLÜ

Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Cumhuriyet Gazetesi’nde 12 Temmuz - 12 Eylül 2019 tarihleri arasında yayınlanan, “Orman Yangınlarının Perde Arkası ve Türk Hava Kurumu Uçakları Neden Uçurulmadı” konulu haberleri ve köşe yazıları nedeniyle.

Emniyet kürtaj listesini istedi!

Seçici Kurul ayrıca,

Uğur ŞAHİN’i Birgün Gazetesi’nde 10 - 13 Eylül 2019 tarihleri arasında yayınlanan “Emniyet’ten Skandal: Kürtaj Listesi İstendi” başlıklı haberi nedeniyle övgüye değer gördü.

RADYO ÖDÜLÜ

Yaşar ÖZÜRKÜT

TRT Türkü Radyo’da 7 Ocak, 4 Mart, 25 Mart, 27 Mayıs ve 19 Ağustos 2019 tarihlerinde yayınlanan beş bölümden oluşan “Öyküleriyle Türküler” adlı radyo programı nedeniyle.

TELEVİZYON ÖDÜLÜ

Haber

Nazlı YEREBASMAZ - Çağlar GÜNER

FOX TV’de 5 Şubat 2019 tarihinde yayınlanan “Okuyamayan Çocuklar” adlı haberleri nedeniyle.

Seçici Kurul ayrıca,

Damla Turgutlu SOYBAŞ - Bülent AKDENİZ - Hakan TARHAN - Gökhan KÖŞETAŞ’ı

Haber Global Televizyonu’nda 9 - 15 Eylül 2019 tarihleri arasında yayınlanan “Çocuklarımızı Zehirliyorlar” adlı dizi haberleri nedeniyle övgüye değer gördü.

Belgesel

F. Neslihan SEMERCİ

TRT Belgesel ve TRT Avaz Kanalında 7 Ağustos 2019 tarihinde yayınlanan “Umudun Toprağı” adlı belgeseli nedeniyle.

Seçici Kurul ayrıca,

Nihal AĞIRBAŞ’ı TRT TV 2 Kanalı’nda 4 Nisan 2019 tarihinde yayınlanan “Troya Hazineleri - Asırlık Hasret” adlı belgeseli nedeniyle övgüye değer gördü.

KARİKATÜR ÖDÜLÜ

Zafer TEMOÇİN

Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan “İğneli Fıçı” köşesinde çizdiği “Güncel Siyasi” karikatürleri nedeniyle.

EDEBİYAT ÖDÜLÜ

Hidayet SAYIN

“Toplu Oyunlar 9: Kim Koparıyor Bu Gülleri - Gül Biçme Zamanı - Gül Kıyımı” adlı kitabı nedeniyle.

SOSYAL BİLİMLER ÖDÜLÜ

Dr. Öğr. Üyesi Halil ÖZCAN

“Atatürk’ün Özel Şifre Hattı Pr Gizli Telgraf Merkezi” adlı eseri nedeniyle.

Seçici Kurul ayrıca,

Evin İLYASOĞLU’nu “Ben Leyla Gencer - La Diva Turca” adlı eseri nedeniyle övgüye değer gördü.

FEN BİLİMLERİ ÖDÜLÜ

Prof. Dr. Hakan ÜREY

“Artırılmış Gerçeklik İçin 3 Boyutlu Holografik Gözlük” adlı eseri nedeniyle.

Seçici Kurul ayrıca,

Prof. Dr. Ekrem AYDINER’i “Kaotik Evren Teorisi” başlıklı eseri nedeniyle övgüye değer gördü.

SAĞLIK BİLİMLERİ ÖDÜLÜ

Prof. Dr. Turgay DALKARA - Prof. Dr. Yasemin GÜRSOY ÖZDEMİR - Prof. Dr. Umut KALYONCU - Prof. Dr. Alp CAN - Prof. Dr. Fatma Duygu DEMİRALP - Doç. Dr. Ayşe İlksen ÇOLPAK IŞIKAY - Doç. Dr. Banu BALCI PEYNİRCİOĞLU- Dr. Sevda LÜLE - Dr. Selen PEKER - Dr. Nilgün TEKİN BUBENHEİM “Behçet Hasta Serumları Bakterilerde Bulunan HSP- 65 ile Ortak Epitoplara Sahip Nörofilaman Medium’a Karşı İmmünoreaktivite Gösterir” başlıklı ortak çalışmaları nedeniyle.

SPOR ÖDÜLÜ

İrem YAMAN

“Tekvandocu (62 kilo) - Dünya Tekvando ve G4 Ekstra Avrupa Tekvando Şampiyonu” olması nedeniyle.

Seçici Kurul ayrıca,

Sümeyye BOYACI’yı “Yüzücü - Dünya Paralimpik (50 metre sırtüstü) Yüzme Şampiyonası 2. si” olması nedeniyle övgüye değer gördü.

TGC KURUCU BAŞKANI SEDAT SİMAVİ’NİN ÖZGEÇMİŞİ (1896-1953)

Öncü çalışmaları ile adını yayın tarihine yazdıran Sedat Simavi,1896 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Hamdi Simavi Bey, annesi Sultan Abdulhamit sadrazamlarından Saffet Paşa’nın torunu Aliye Hanım’dır. Sedat Simavi, babasının görevli olduğu Samsun’da ilk Fransızca derslerini aldı. Kadıköy Saint-Joseph Fransız Okulu’nda başladığı öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı (1912), Okul sıralarında ilk karikatürleri yayınlanmaya başlandı. 1.Dünya Savaşı patlak verince Hadımköy’deki birliğine katıldı. 1916’da Şeker Bayramı’nın birinci günü “HANDE” adındaki haftalık dergiyle yayın hayatına atıldı. 1917’de Müdafaa-i Milliye Cemiyeti adına ilk defa konulu bir film çevirdi. “PENÇE”, “CASUS” ve “ALEMDAR VAKASI” filmleri böyle doğdu. İstanbul’un çeşitli semtlerinde başarı ile oynadı. “DİKEN” ve “İNCİ” dergilerini de bu arada yayımlamıştı. Sedat Simavi, günlük gazete idealine 21.7.1920’de “DERSAADET” ile kavuştu. Gazete, Sevr Muahedesi’nin yarattığı karamsarlığa karşı yapıcı bir ruh aşılıyordu. Onu “PAYİTAHT”, “GÜLERYÜZ” izledi. 15 Mart 1933’te yayın hayatına atılan haftalık “YEDİGÜN” ile 18 yıl en çok satan dergiyi çıkarma başarısına sahip oldu. Gazetecilerin dayanışmalarını ve bağımsızlıklarını sağlamak amacıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurulmasında öncü oldu. Cemiyetin 1 numaralı Şeref Rozeti’ni taşıdı ve ilk başkanlığa seçildi. Sedat Simavi, 1 Mayıs 1948’de Türkiye’nin en büyük tirajlı gazetesi “HÜRRİYET” i yayımlamaya başladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı iken Üniversitede Gazetecilik Kürsüsü’nün kurulması için de ilk yazılı başvuruyu yaptı. Sedat Simavi’nin mücadeleli hayatı 11 Aralık 1953’te son buldu.