Sefaleti belirleyenler tepkilerden kaçıyor

Rıfat Kırcı

Asgari ücrete yapılan sefalet zammı yoğun tepkilere neden olunca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk topu Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’na (TİSK) attı. TİSK 27’nci Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Selçuk “Asgari ücret aslında devletin değil işveren ve işçinin anlaştığı, bizim kolaylaştırıcı olarak masada bulunduğumuz bir ücret seviyesi” dedi. Ancak işveren ve işçinin masada tek başına anlaşması mümkün değil. Çünkü 15 kişilik Asgari Ücret Komisyonu’nda 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi bulunuyor.

En fazla üyeye sahip ve işçi tarafını temsil eden konfederasyon Türk-İş görüşmelerden önce, bir kişinin asgari geçim tutarını 2 bin 578 lira olarak belirlemiş ve bunun altındaki hiçbir teklifi kabul etmeyeceklerinin altını çizmişti. Ancak görüşmelerden çıkan karar 2020 yılı asgari ücreti için 2 bin 324 lira oldu. Alınan kararda ise oy birliği bulunmuyor yani Türk-İş’in itirazı bir işe yaramadı. Ayrıca komisyon toplantısının ardından yapılan açıklamada Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, şu ifadeleri kullanarak toplantıyı terk etmişti: "2 bin 578 TL rakamını Türk-İş Başkanı Ergun Atalay açıkladı ve bunu kamuoyuna duyurduk. Geldiğimiz nokta itibarıyla sayın Bakanım, açıkladığınız rakamı işçi kesimi olarak kararınızı kabul etmiyorum ve toplantıdan ayrılıyorum.”

Bakan Selçuk toplantıda "İşçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair sözümüzü tutmuş olduk" ifadelerini kullanmıştı ancak asgari ücret için belirlenen tutar Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı bir kişin aylık asgari geçim tutarı olan 2 bin 331 liranın da altında kalıyor.

Bakan Selçuk yapılan zammın propagandasını üstlenirken tepkileri ise TİSK’in üzerine yıkıyor. Selçuk dün TİSK Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada ise işçi ve işveren tarafının gelecek yıl anlaşacağını iddia etti.

cukurda-defineci-avi-540867-1.