Seferihisar'ın Akarca mevkiinde yapılması planlanan balıkçı barınağı, bölge sakinleri tarafından yargıya taşındı. Avukat Şehrazat Mercan, “Akarca'da yapılmak istenen balıkçı barınağının kültür balıkçılığı için de kullanılacağı öngörülmüştür. Bana göre, asıl amaç da budur” dedi

Seferihisar Akarca balıkçı barınağı yargıya taşındı

AYCAN KARADAĞ

İzmir’in Seferihisar ilçesi Akarca mevkiinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı ile yapılması planlanan balıkçı barınağı projesine bölge halkı tepkili. İki binden fazla yazlık kışlık konutun olması ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın önemli fok yaşam alanları listesinde bulunması sebebiyle Akarca'da yaşayan halk ve çevreciler planın iptali için dava açtı.

Balık çiftliklerini bölgeden arındırdıklarını ifade eden Şehrazat Mercan, “Yaşları 65 yaş üstü olup, dışarı çıkamayanlar vekaletname çıkarmanın zorluklarını yaşadılar. Ancak hep birlik ve tek yumruk olarak yaşam alanlarını savunmada, delikanlıları geride bırakacaklar gibi görünüyor. Yaklaşık on iki yıldır Sığacık Koyu'nun, orkinos ve balık çiftliklerinden arındırılması için onlarca davalar açtık ve hepsini kazandık. Yenilerinin gelmesini engelledik. Hala da orkinos için verilen beşinci ÇED Olumlu kararının iptali davamız devam ediyor ve bilirkişi raporunu bekliyoruz. Bu mücadeleyi yürütürken, yerel balıkçılarımızın avlanma alanlarını, balık ve deniz canlılarını korumak birincil hedefimizdir. Biz balıkçıları yine düşünüyoruz ve onların işlerini geliştirmelerini, çalışma alanlarının iyileştirilmesini ve bir barınağa ihtiyaçlarının olduğunun idraki içindeyiz. Ancak seçilen yer, yani Akarca bu iş için doğru mu? Bunun tartışmasını ve yargısal denetimini yapmak zorunlu” diye konuştu.

BALIKÇILAR BAHANE

Son olarak Mercan şunları dile getirdi:

“Sığacık Koyu'nda, on iki yıldır yürüttüğümüz davalar ve gelinin nokta ile ilgili olarak, geçtiğimiz Mart ayı başında, Seferihisar Kent Konseyi ev sahipliğinde yapılan, İzmir Kent Konseyleri toplantısına, Ekrem Gün'ün daveti üzerine gittim ve yaptıklarımızı, bildiklerimi anlattım. ÇED Proje Tanıtım Dosyasında ve plan açıklama raporlarında, açıkça, Akarca'da yapılmak istenen balıkçı barınağının kültür balıkçılığı için de kullanılacağı öngörülmüştür. Bana göre, asıl amaç da budur. Bütün bunları birlikte değerlendirdiğimizde; karada başlayıp geniş bir deniz alanının doldurularak, 195 çarpı 650 metre boyunda dalgakıran ile riskleri haiz olduğu için özel inşaat teknikleri ile yapılmak istenen bu pahalı yapının ne yeri doğru ne de kapsamı? Balıkçılar bahane. Seferihisar Belediyesi de eminim doğru bir yerde, doğru bir çözüm yaratacaktır. Bunun İsmail Başkan'ın kafasında olduğunu biliyorum.”