İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Köyü’nde Karen Enerji Şirketi tarafından JES-RES-GES entegre enerji santrali projesinin ÇED süreci kapsamında yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı’na köylüler izin vermedi.

Seferihisar’da köylüler bir kez daha JES’e engel oldu

Aycan KARADAĞ

Binlerce yıllık zeytin ormanlarının var olduğu ve kadim zeytin kültürünün yaşatıldığı İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyü jeotermal enerji santrali (JES) tehdidi altında. Karen Enerji Şirketi tarafından ES-RES-GES entegre enerji santrali projesinin ÇED süreci kapsamında yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı’na köylüler izin vermedi.

Projeye ilişkin düzenlenen halkın katılım toplantısının yapılacağı alanda tepkilerini dile getiren köylüler, projenin iptal edilmesi çağrısında bulundu. Yöre halkı, söz konusu projenin çevreye ve doğaya zarar vereceğini ve bölgedeki zeytin ağaçlarının katledilmesine yol açacağını belirtti. Eyleme yöre halkının yanı sıra; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, CHP’li ilçe başkanları, TMMOB İzmir İKK, çeşitli siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri de katıldı. Protesto öncesinde toplantının yapılacağı alanda zeybek gösterisi gerçekleştirildi.

seferihisar-da-koyluler-bir-kez-daha-jes-e-engel-oldu-903225-1.

BİZİ EZİP GEÇEMEZLER

Yöre halkının mücadelesine sonuna kadar destek olacağını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sevgili kardeşlerim, yerel yöneticilerin asli görevi; görev yaptıkları toprakları ve onun kültürünü korumaktır. Asfalt da çöp de hepsi sonradan gelir. İlk işimiz bu toprakları korumak. Çünkü bizim üstlendiğimiz görevler nöbet görevi. Biz nöbetçiyiz. Biz görev süremizin sonunda gideceğiz. Ama bu görev süresi içinde bize emanet edilen, atalarımızın binlerce yıldır biriktirdikleri değerleri korumazsak hangi görevi yapmış oluruz? Önemli olan bizden önce de var olup, atalarımızın bize devrettiği bu mirası canla başla korumaya çalışmak. Çünkü bunu yok etmek için, bunun üzerinden kar elde etmek için, bu toprakları ranta kurban etmek için ellerinden geleni yapıyorlar, yapmaya devam edecekler. Onun için varız. Sevgili kardeşlerim, bizi ezip geçemezler” diye konuştu.

seferihisar-da-koyluler-bir-kez-daha-jes-e-engel-oldu-903226-1.

JES’LERİ DEFETSİNLER

Bölge halkının avukatlarından Şehrazat Mercan da, “Biz burası için bir dava açtık. Profesörler ‘bu iş uygun değildir’ dedi ve mahkeme de yürütmenin durdurulması kararı verdi. O zaman neden tekrar ÇED başladı? Devlet bunu görsün ve Orhanlı Vadisi’nden bu JES’leri defetsinler. Biz hukuka uyulmasını, mahkeme kararının dikkate alınmasını, bundan sonra başlatılmış tüm ÇED dosyalarının Orhanlı ve Tuzla fayı üzerindeki bütün ÇED’lerin sonlandırılmasını istiyoruz. Birlikte olduğumuz için güçlüyüz kazanacağız” şeklinde konuştu.

Bölge halkının avukatlarından Cem Altıparmak ise, “Doğru bilgiyi almak için yapmamız gereken şey parayı takip etmek… Bu projeler sizin zeytinliğinizi, yer altı sularınızı tarım imkânlarınızı ve geleceğinizi yok edecek projeler Bundan çok kısa bir zaman önce bu projeyi yapmak isteyen firmanın elemanları kendi parsellerindeki asırlık zeytin ağaçlarını kestiler. Bunun suç duyurusu yapıldı. Bu yapılanlar şirketin yapacaklarının teminatı. Bu yüzden bu projeye asla izin vermeyeceğiz. Bunlar sizin ağaçlarınızın ve yer altı sularınızın yok edilmesini amaçlayan projelerdir. Bu, bu yerdeki sürecin takibine devam edeceğiz. Önceki projeyi nasıl defettiysek bunu da edeceğiz” ifadelerini kullandı.

MAHKEME KARARINA RAĞMEN USULSÜZCE ÇALIŞMA

Proje için 99 Orhanlı köylüsü, yaşam alanlarındaki JES projesine karşı dava açmış, İzmir 3. İdare Mahkemesi, proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Mahkeme kararına rağmen usulsüzce çalışmalarını sürdüren Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. bölgedeki en az iki yüz yıllık 21 adet zeytin ağacını kanuna aykırı olarak kesmiş durumda. Öte yandan geçtiğimiz ay Orhanlı Köyü’nde, Küçük Menderes Enerji A.Ş tarafından orman ve tarım alanları içerisinde 37,5 MWe jeotermal enerji santralı ve yardımcı kaynak (GES + RES) Tesisleri kurmak için yapılması planlanan Halkın Katılım Toplantısı’na köylüler izin vermemişti.