Seferihisar’ın Orhanlı köyünde yapılması planlanan JES-RES-GES entegre enerji santrali projesinin ÇED süreci kapsamında yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı’nı köylüler izin vermedi. Yöreye özgü efe kıyafetleriyle, davul zurna eşliğinde protesto ederek toplantıyı iptal ettiren köy halkı, proje durduruluncaya kadar haklarını savunmaktan vazgeçmeyeceklerini gösterdi.

Seferihisar’da köylüler JES’e geçit vermiyor

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Seferihisar ilçesinde yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarıyla dolu bir vadide bulunan Orhanlı köyü, bir süredir jeotermal enerji santrali (JES) projelerinin tehdidi altında. Küçük Menderes Enerji A.Ş tarafından orman ve tarım alanları içerisinde 37,5 MWe jeotermal enerji santralı ve yardımcı kaynak (GES + RES) Tesisleri kurmak için yapılması planlanan Halkın Katılım Toplantısı’na(HKT) köylüler izin vermedi. Toplantı için köye gelen şirket yetkililerini davul zurnayla ve efe kıyafetleriyle protesto eden Orhanlı köyü sakinleri, projeyi iptal edilinceye kadar mücadele edeceklerini belirttiler. Toplantıya; köylülerin yanı sıra çevre hukukçuları ağından avukatların ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da yer aldı. Köylülerin yaşam mücadelesine destek veren hak savunucuları da destek verdi.

ATALARIMIZDAN ALDIĞIMIZ GİBİ ÇOCUKLARIMIZA EMANET EDECEĞİZ

Orhanlı Köyü Kültür, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil, köylerine sahip çıkacaklarını söyledi. Akçil, “Köyümüz, asırlık zeytin ağaçlarıyla, temiz havası ve suyuyla, doğal güzellikleriyle binlerce yıldır kendi kendine yetiyor. Ürettikleriyle İzmir başta olmak üzere birçok şehirde yaşayan insanın gıda ihtiyacını karşılıyor. Göç vermek şöyle dursun aksine Türkiye’nin farklı yerlerinden göç alıyor. Yediden yetmişe köyümüzdeki herkes kültürüne, doğasına sahip çıkmak için burada. Yaşam alanımızın ortasına yapılmak istenen bu korkunç proje köyümüzü, erkence zeytin ağaçlarımızı, tarımsal üretimimizi yok edecek. Pandemi dönemi, on binlerce insana sağlıklı ve temiz gıda sağlayan köyümüz gibi üretim alanlarının ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösterdi. Köyümüzde jeotermal enerji projelerinin durdurulması için hep birlikte mücadelemizi sonuna kadar sürdürecek ve erkence zeytin ağaçlarımızı atalarımızdan emanet aldığımız gibi çocuklarımıza emanet edeceğiz” diye konuştu.

seferihisar-da-koyluler-jes-e-gecit-vermiyor-886690-1.

KÖY MERKEZİNE YİRMİ ÜÇ ADET JEOTERMAL SONDAJ KUYUSU

İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytin ağaçlarıyla ön plana çıkan Orhanlı köyünde yapılmak istenen proje için, köy merkezinde yirmi üç adet jeotermal sondaj kuyusu açılmak isteniyor. Köyün zeytinlikleri, tarım ve orman alanları ve yerleşim yerinin içerisinde yer alan proje, hem bölgede yaşayan binlerce insanın yaşamını hem de bir kadim üretim havzası olan Orhanlı köyündeki binlerce yıllık doğa dostu üretim kültürünü tehdit ediyor.

seferihisar-da-koyluler-jes-e-gecit-vermiyor-886691-1.