İzmir’in Seferihisar ilçesinin Orhanlı ve Yeniköy mahallelerinde Küçük Menderes Enerji tarafından kurulması planlanan Jeotermal Enerji Santrali için çalışmalar sürerken, şirket yardımcı tesisler için ÇED başvurusu yaptı

Seferihisar direnmekte Şirket JES yapmakta kararlı

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Seferihisar ilçesinin Orhanlı ve Yeniköy mahallelerinde Küçük Menderes Enerji A.Ş tarafından kurulması planlanan jeotermal enerji santralı için çalışmalar devam ediyor. Şirket şimdi de yeni olarak Orhanlı ve Yeniköy mahallelerinde orman ve tarım alanları içerisinde 37,5 MWe jeotermal enerji santralı ve yardımcı kaynak (GES + RES) Tesisleri kurmak için hazırlık yapıyor. Projeyi hayata geçirmek isteyen şirket Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusunda bulundu. Proje için 21 Nisan 2021 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı(HKT) yapılacak.

Tarım ve orman alanı içerisinde bulunan RES alanı aynı zamanda askeri yasak bölge sınırları içerisinde kalıyor. Bununla birlikte JES ve GES alanının doğu-kuzeydoğusunda günübirlik tesis alanı yer alıyor. 2 MWe kapasiteli güneş enerjisi santralı, jeotermal enerji santralının planlandığı parsellerin hemen yanına kurulması isteniyor. 3,6 MWe kapasiteli 1 adet rüzgâr türbinin ise JES ve GES alanının 3,6 kilometre uzağına tesis edilmesi planlanıyor.

seferihisar-direnmekte-sirket-jes-yapmakta-kararli-857118-1.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin Orhanlılar köylülerinin de karşı çıktığı JES projesinin Seferihisar’a nefes veren ağaçları, içme su kaynaklarını tehlike altına soktuğunun altını çizerek “Projenin hayata geçirilmemesi için tüm haklarımızı kullanacağız. Yarın bilirkişi gelip alanda inceleme yapacak. Projeyle ilgili halkın hiçbir bilgisi yok. Orası tamamen organik bir köy. Organik pazarında adı olan bir bölge. Çiftçilerimiz, köylülerimiz üretiyor. O bölgede dünyaca ünlü erkence zeytini yetişiyor. O proje bu zeytinin popülasyonunu olumsuz anlamda etkileyecek. Köyden göçü engellemeye çalışıyoruz ama o insanlar tarım yapamazsa o köyden göç başlar. Ayrıca çevre kirliliği açısından sonuçları da olacaktır. Bize, ‘santrallarda geri dönüşüm yapıyoruz’ diyorlar. Bunu bize ispatlamaları lazım. Halka anlatmaları lazım. Ben yaptım oldu derelerse hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” dedi.

Orhanlı Tarımsal Kooperatif Başkanı Muhittin Akbulut ise “Biz köylü olarak dava açtık. Köyümüzü korumak istiyoruz. Bu köy özel bir köy. Burada organik tarım yapılıyor. Burada kendimize özgü erkenci zeytin var. Tarım ve hayvancılıkla geçiniyoruz. Bunun yok olmasına izin vermeyeceğiz. Bunun için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği üyesi Galip Ener de, “Orhanlı köyüne planlanan hem JES hem RES hem de GES köyün ekolojisini tehdit ediyor. Bu köy tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Bu proje hayata geçerse tüm köy doğal olarak bitecek. Buna izin verilmemesi lazım. Biz bütün köy ve Seferihisarlılar olarak mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.