Seferihisar’da Kolin’in işlettiği Teos Yat Limanı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ‘kapasite artışı’ projesi için yapılmak istenen halkın katılım toplantısına bölge halkı izin vermedi.

Seferihisar halkı Kolin'e geçit vermedi

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Mahallesi’nde beşli çeteden Kolin’in bünyesindeki bir şirketin işlettiği Teos Yat Limanı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ‘kapasite artışı’ projesi için başvurdu. Proje için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen halkın katılım toplantısı, bölge halkın protestoları sonucu iptal edildi.

Seferihisar Demokrasi Platformu öncülüğünde eylem düzenlendi. Eyleme; Seferihisar Belediyesi Başkanı İsmail Yetişkin, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Atilla Sertel, çok sayıda yurttaş katıldı. Seferihisar Demokrasi Platformu tarafından yapılan açıklamada, Sığacık’ın ranta kurban edilmemesi için her türlü mücadeleyi verileceği açıklandı.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise Sığacık’ta mevcut marinanın kapasitesinin arttırılarak ayrıcalıklı bir bölge yaratılmak istendiğini ve buna asla izin vermeyeceklerini söyledi. Yetişkin, "Balıkçıların denize açılmaları zorlanacak. Yüzer iskeleler, yüzer dalgakıranlar, yüzer beton platformlar oluşturulacak. Körfezin en derin yeri marinaya tahsis edilecek. Bir süre sonra marinaya sadece küçük tekneler girecek. Daha da üzücüsü körfez derinliği giderek azalacak balıkçılık yok edilecek" dedi.

seferihisar-halki-kolin-e-gecit-vermedi-1044636-1.

BÜYÜK FACİALARA YOL AÇABİLİR

Yapılmak istenen proje ile Sığacık’ın doğal özelliklerini kaybedeceğini dile getiren Yetişkin, "Akıntının zayıf olması nedeniyle bir süre sonra körfez kirliliği koku yaratacak, denizdeki canlı yaşamı yok olacak. 30 Ekim depreminde tsunaminin etkisini unutmayalım. Bu proje Sığacık’ta büyük facialara yol açabilir. Asla gerçekleşmesini istemiyoruz. Bu uğurda bir çevre mücadelesi başlattık. Halkımız bizimle birlikte. Sığacık’ın doğasının ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Öte yandan eylemden sonra Doğa Derneği üye ve gönüllüleri serbest dalış yaparak denizde tarama işlemi gerçekleştirdi. Doğa Derneği Deniz Araştırmaları Koordinatörü Denizcan Durgun ise yaptığı açıklamada "Marinanın genişletilmesi deniz ekosistemini olumsuz yönde etkileyecek. Aynı zamanda Barselona Sözleşmes’iyle korunan deniz çayırları yok olacak. Deniz çayırları yataklarının hem dip sistemi hem kıyı ekosistemi için çok önemli rol oynadığı aşikâr. Herhangi bir yıkıma uğradığında geri dönüşü neredeyse imkânsız" dedi.

seferihisar-halki-kolin-e-gecit-vermedi-1044637-1.

Durgun, şunları dile getirdi: "Alanın doldurulmasıyla yaşanacak habitat kaybıyla deniz ekosistemi olumsuz etkilenecek. Tekne trafiğinin artmasıyla birlikte bölgede petrol kirliliğin artması da bu işlemlerin bir sonucu olacak. Hali hazırda zayıf olan deniz suyu döngüsü daha da zayıflayacak ve su kalitesinde negatif değişiklikler olacak bu da körfezden koku yayılması anlamına geliyor. Bu projenin derhal durdurulması buradaki deniz ekosisteminin yaşaması için şart."