Şeffaflık raporunu açıkladı: Apple, Türkiye'yi 'dikkate almamış'

SERHAT AYAN - Teknosafari

Apple her altı ayda bir tüm toplumların dikkatine sunduğu şeffaflık raporunun yenisini yayınladı. Ocak-Haziran 2018 dönemini kapsayan raporda 49 ülkenin Apple’a yaptığı istekler sıralanmış. Buna göre Apple’dan yılın ilk 6 ayında 163 bin 823 ayrı cihaz için 32 bin 342 istekte bulunulmuş. Apple bunların yüzde 80’ine cevap vermiş. Yani dünyadan gelen her beş isteğin dördüne olumlu cevap vermiş.

Tek bir isteğe olumlu cevap vererek oranını yüzde 100 seviyesine gelmesini bir kenara bırakacak olursak… En çok hangi ülkenin isteklerine cevap verildi sorusunun cevabı yüzde 94 ile Çin. 751 isteğin 705’ine olumlu cevap verilmiş ancak 751 isteğin içinde bilgisi istenen telefon sayısı 30 bin 764. Yani Çin, telefonlarla ilgili bilgileri teker teker istememiş.

Arada 50 ve yüzlü cihaz istekleri gelirken yine on binlerin üstünde cihaz isteklerine en fazla cevap verilme oranında ABD ikinci sırada yer alıyor. Brezilya ve Avusturalya aynı kriterlerle onu takip ediyor. Pazar büyüdükçe, Apple’ın o ülkelerin isteklerini daha yüksek yüzdeyle cevapladığı görülüyor. Bir de ilk üç sıradaki ülkelerin hepsinin Apple’ın tedarikçisi veya üreticisi olması da rastlantı olamaz.

49 ülkenin sadece 16’sı Apple’ın kendine gelen soruların olumlu ortalamasının üstünde. Yani bazı ülkelere o kadar çok ve yüksek yüzdeyle cevap veriyor ki ortalama bu kadar yüksek çıkıyor.

Şaşırtıcı bir biçimde tüm dünyadan gelen en çok cihaz sorusu, Almanya’dan gelmiş. 32 bin 342 isteğin 13 bin 704’ü Almanya’dan gelmiş. Yüzde 77 oranında olumlu cevap alan Almanya, tüm isteklerin yüzde 43’e yakını Almanya’dan gelmiş.

APPLE, TÜRKİYE'Yİ 'DİKKATE ALMAMIŞ'

Türkiye Apple’dan 87 farklı chaz için 60 istekte bulunmuş. Ve bu isteklerin sadece yüzde 53’ü olumlu karşılanmış. Apple Türkiye’yi çok da dikkate almamış. Veya biz Apple hazarı içir küçük gelmişiz veya biz Apple’a isteklerimizi olması gerektiği gibi doğru aktaramamışız.