Klan Film şirketinin yapımını üstlendiği Şeflerin Şefi film setinde çalışanların ücretleri ödenmedi. Yardımcı yönetmen Berat Şahin “Ücretlerin ödenmemesiyle başlayan süreç insanlara hakarete, tehdide varan bir yöne doğru evrildi” dedi.

Şeflerin Şefi adlı film setinde çalışan ücretleri ödenmedi

Rıfat KIRCI

Klan yapım şirketinin yapımcılığını üstlendiği Şeflerin Şefi film setinde çalışanlara ücretler verilmedi. Yardımcı yönetmen Berat Şahin, 2 kaşe anlaşma yaptıklarını ancak ikinci kaşenin ödenmediği gibi kendilerine baskı uygulandığını belirtti. DİSK’e bağlı Sine-Sen ise yaptığı açıklamada “Sendika olarak işçilerin yasal haklarının savunucusu ve sürecin takipçisi olacağız” dedi.

Şeflerin Şefi film setinde yardımcı yönetmenlik yapan Berat Şahin süreci şu şekilde anlattı: “Klan film diye bir yapım şirketiyle 19 Aralık-4 Ocak tarihleri arasında bir televizyon filminde çalıştık. Yalnız ekibin ilk kaşeden sonra diğer kaşeleri ödenmedi. 2 kaşemiz vardı birini aldık birini alamadık. İşten çıkarılan arkadaşlarımız da oldu. Bizimle iletişim kurulacağı söylendi, WhatsApp grupları kurduk. Verilen tarihlerde eksik, saçma iletişimler yaşadık. Kaşelerimizin 1 buçuk aydan beri ödenmeme durumu var.”

YAPIMCILARA BİZLERİ KARALADILAR

Ücretlerin ödenmemesi dışında da sorular yaşadıklarını aktaran Şahin: “Ücretlerin ödenmemesiyle başlayan süreç insanlara hakarete, tehdide varan bir yöne doğru evrildi. Sektörde bu gibi durumlar zaten yaşanır ama bu denlisini yaşamamıştım. Başka yapım şirketlerine bizimle ilgili olumsuz görüşler verildi. Sektörde bizi tanımayan insanlara karşı bizi karalamaya çalıştı. Sanat yönetmeninden setteki arkadaşlara kadar her gittiği yapımcıya bizi karaladı” dedi.
Klan Yapım şirketinin Fanatik Yapım için çalıştığını, Fanatik Yapım’ın ise bu olaydan sonra Kaln Yapım ile ilişkilerini kestiğini belirten Şahin durumu şöyle özetledi: “Klan Yapım, Fanatik Yapım için çalışıyor. Bu olaydan sonra ben Fanatik Yapım ile görüştüm. Onlar gerekli olan ödemenin Klan Yapım’a yapıldığını belirttiler. Ardından da bu durumu kabul edemeyeceklerini belirterek çalıştıkları şirketler içerisinden yasal olarak Klan Yapım şirketinin amblemini çıkarttıklarını belirttiler.”

Berat Şahin, haksızlığın giderilmesi için sendikayla hareket edeceklerini, sendika ile daha önce başka bir sette yaşanan haksızlıkları giderdiklerini belirtti.

SİNE-SEN: SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Sendika ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Yapımcılığını Klan Film’in yürüttüğü ‘Şeflerin Şefi’ filminin çekimleri 4 Ocak tarihinde bitmesine rağmen verilen sözler tutulmadı ve set çalışanlarının ücretlerinin bir kısmı hâlâ ödenmedi. Fesih yasağına aykırı şekilde işten çıkarmaların da yaşandığı projede işçilerin tazminatları ve yasal hakları da karşılanmadı. İşçilerin uzun süren hukuki süreçlere girmeye çekinmelerini bir avantaj gören, haklarından vazgeçmeleri umuduyla hukuksuzca davranan bu zihniyete karşı mücadele etmek zorundayız. Sendika olarak işçilerin yasal haklarının savunucusu ve sürecin takipçisi olacağız.”