Şehir hastanelerine 2021 yılı sonuna kadar son beş yılda 21 milyar TL’lik ödeme yapıldığı belirtildi. Açılacak 5 yeni şehir hastanesinin, bütçede yarattığı yükü yüzde 39 artıracağı ifade edildi.

Şehir hastaneleri milyarlar yutuyor

OKTAY EVSEN

Ankara Tabip Odası (ATO), Ankara Dişhekimleri Odası (ADO), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi “Şehir Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği ve Bütçede Yarattığı Kaos” başlığıyla bir açıklama yaptı.

Şehir hastanelerinin yarattığı tahribata dikkat çekilen açıklamada, “AKP iktidarında ilk olarak birinci basamak sağlık hizmetlerini kadük duruma düşürmüş, sağlık ocaklarını işlevsiz hale getirmiştir. Daha sonra şehir merkezlerinde yer alan dispanserler, devlet hastaneleri ve dal hastaneleri birer birer kapatılmıştır. Bu hamlelerle sağlık hizmetlerinin ilk iki basamağı tasfiye edilmiş olup sıra eğitim ve araştırma hastanelerine gelmiştir. Özellikle büyük şehirlerde bulunan eğitim ve araştırma hastaneleri; siyasi iradenin direk ve bilinçli müdahaleleri ile birlikte niteliksiz ve işlevsiz hale getirilmiş ve bu durum şehir hastanelerinin açılabilmesi için bir gerekçe olarak ortaya konulmuştur” denildi.

GEÇEN YIL 21 MİLYAR TL ÖDENDİ

Şehir hastaneleri projelerinin finansal sürdürülebilirliğinin olmadığına ve her geçen yıl kamu bütçesinde daha da büyük bir kara deliğe dönüştüğüne vurgu yapılan açıklamada şunlar sıralandı:

"-Şehir Hastanelerine 2021 yılı sonuna kadar son beş yılda 21 milyar TL’lik ödeme yapıldı.

2018’de 1,3 milyar olan kullanım bedeli 2021’de 10 milyara çıkmış, 2022 için ise 14,1 milyar kaynak ayrıldı.

-2019 ile 2022 arasında kullanım bedeli 3,8 kat arttı.

-Önümüzdeki üç yılda geriye dönük beş yıllık kullanım bedelinin 2 katı üstünde artışla 47,3 milyar ödeme gerçekleşecek.

-Bu hastanelerin yirmi beş yıllığına kiralandığı düşünüldüğünde sadece kullanım bedeli olarak sekiz yıl için bütçeden çıkan tutar 68,3 milyar olacak.

-Sağlık Bakanı tarafından 2022 bütçe görüşmelerinde 5 yeni kamu özel ortaklığı kapsamında şehir hastanesi açılacağı ifade edilmiştir (Kocaeli ŞH, Kütahya ŞH, Ankara Etlik ŞH, Gaziantep ŞH, İzmir Bayraklı ŞH). Açılacak 5 yeni şehir hastanesinin, bütçede yarattığı yükü yüzde 39 arttıracak.

-Yeni açılacak şehir hastanelerinin Sağlık Bakanlığı bütçesindeki yükü yüzde 19'dan yüzde 26'ya çıkacak."