Kocaeli Şehir Hastanesi iki yıl gecikmeli olarak Erdoğan'ın katılımıyla açılacak. Hastanenin yatırım maliyetinin 395 milyon dolar olduğunu belirten CHP'li Şahin "Şehir hastaneleri için en az 8 kat fazla ödeme yapılıyor" dedi.

Şehir hastanelerine 8 kat fazla ödeme
Fotoğraf: AA

Sibel BAHÇETEPE

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün açılışını yapacağı Kocaeli Şehir Hastanesi'nin devlete 8 kat pahalıya mal olduğunu söyleyen CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, hastanenin maliyetinin 395 milyon 860 bin dolar olarak hesaplandığını, ancak devletin hastanenin müteahhidine 25 yılda kira olarak 3 milyar 167 milyon dolar ödemek zorunda kalacağını söyledi. Şahin, "AKP, şehir hastaneleri için en az 8 kat fazla ödeme yapıyor" dedi.

CHP'li Şahin, şehir hastanelerinin maliyet yüksekliğine dikkat çekti. Şahin, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle hizmette olan 14 şehir hastanesinin yatırım maliyetlerinin Cumhurbaşkanlığı 2018 raporuna göre, 8 milyar 77 milyon dolar olduğunu vurguladı. 14 şehir hastanesi için 2023 yılında Sağlık Bakanlığı bütçesinden ayrılan kira ve hizmet bedelinin toplamı 46 milyar 622 milyon TL olduğunu belirten Şahin "Dolar bazında ise 2,5 milyar dolar. 14 şehir hastanesinin 8 milyar 77 milyon dolarlık yatırım maliyetine karşılık, yıllık 2,5 milyar dolar kira ve hizmet bedeli ödenmektedir. Dolayısıyla şehir hastaneleri için 3 yıllık kira ve hizmet ödemesiyle yatırım maliyeti karşılanmaktayken anlaşmalar gereği bu hastanelere 25 yıl süresince ödeme yapılacaktır. Dolayısıyla bu hastaneler milletimize en az 8 kat daha fazlaya mal olmaktadır" diye konuştu.

SEÇİM ÖNCESİ KLASİĞİ

Erdoğan'ın bugün Kocaeli Şehir Hastanesi'nin açılışını yapacağını anımsatan Şahin, şöyle devam etti: "Yine seçim öncesi bir AKP klasiği ile karşı karşıyayız. Bugün Kocaeli Şehir Hastanesi'nin açılışı yapılacak. Oysa bu hastane Sağlık Bakanlığı raporlarına göre, 2021 yılında açılacaktı, açılamadı. Şimdi seçim propagandası için AKP yine hastaneleri kullanıyor. Kocaeli Şehir Hastanesi'nin yatırım maliyeti 395 milyon 860 bin dolar ve bu hastane için 25 yıl boyunca dolar bazında kira ödemesi yapılacak. Bu hastaneye 25 yıl boyunca en az 3 milyar 167 milyon dolar ödeme yapılacağız ve doların artışıyla da bu miktar artacak. AKP Genel Başkanı hayali olduğunu söylediği şehir hastanelerinin 25 yıl sonra maliyetini milletimize açıklamalıdır. Şimdiye kadar bu açıklamayı göremedik. 3 yıllık kira ve hizmet ödemeleriyle hastanelerin maliyetleri karşılanırken neden 22 yıl daha ödeme yapılıyor, bu soruda AKP iktidarı tarafından halen cevaplanmadı. CHP olarak hastane yapımına değil, hastaneler üzerinden yapılan yolsuzluk ve devasa haksız ödemelere karşıyız. Kamunun çıkarını her şeyin önünde tutmak durumundayız."