Yaklaşık 7 yıl önce temeli atılan ve 30 ayda açılacağı söylenmesine karşın halen tamamlanamayan İzmir Şehir Hastanesi'ne yönelik STK’lerdan uyarı geldi

Şehir hastanelerine ‘truva atı’ benzetmesi

BİRGÜN EGE

Yapımı devam eden şehir hastanelerini truva atına benzeten sağlık meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, İzmir Şehir Hastanesi’nin kente zarar vermesine izin vermeyeceklerini açıkladı. Kurumlar, şehir hastanesi sürecini izlemek ve İzmir halkının sağlık hakkına sahip çıkmak için "İzmir Kentinin Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz Platformu"nun kurulduğunu açıkladı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, “2013 yılında çıkarılan yasa ile Kamu Özel Ortaklığı yani şehir hastanelerinin yasal alt yapısı oluşturulmuştur. Kamu kaynaklarını yandaş şirketlere peşkeş çekmenin yolu açılmıştır. Şehir hastaneleri, planlanmasından yapımına; işletmesinden bakımına kadar özel sektör tarafından yapılmakta ve devlete fatura edilmektedir. Halen 13 tane şehir hastanesi açılmış durumdayken bu 13 hastane için ödenen yıllık kira bedelleri Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 20’sini oluşturmaktadır. Sadece bir yıllık ödenen toplam kira miktarı ile kamu kaynaklarıyla yapılan Erzurum Şehir Hastanesi gibi 14 şehir hastanesi yapabilmek mümkündür” dedi.

‘İZMİRLİNİN İHTİYACINA CEVAP VERMEYECEK’

2015 yılında İzmir’de temeli atılan 2 bin 60 yataklı İzmir Şehir Hastanesi’nin 2018 de açılması planlanmasına rağmen hala açılmadığını ifade eden Op. Dr. Çamlı, “Sürekli olarak ertelenen, bir türlü bitirilemeyen şehir hastanesi konusunda kamuoyuna gerçekçi bir bilgilendirme yapılmamaktadır. Duyumlara göre 2022 yılında birkaç polikliniğin açılarak hastanenin hizmete girdiği algısı oluşturulmak istenmektedir. Yapılmakta olan söz konusu hastane, gerek yer seçimi gerekse yatak kapasitesi açısından İzmir halkının sağlıklı yaşam ihtiyacına karşılık vermemektedir. Özellikle acil hastaların ulaşımında sorun yaşanacağı gibi diğer hastalar içinde ek masraf ve zaman kaybına yol açacaktır” diye konuştu.

Şehir hastanesinin açılmasıyla İzmir’in köklü hastanelerinin kapatılma riskiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Op. Dr. Çamlı, şunları söyledi: “Pandemi sürecinde bu köklü hastanelerin kapatılmalarının ne kadar yanlış bir uygulama olduğu ortaya çıkmıştır. Devletten beklenen, bir bütünlük içerisinde plan kararıyla kent içerisinde yer alan hastanelerin mevcut durumları incelenerek, iyileştirilmesidir. Hangi hastanelerin kapatılacağı, bu hastanelerdeki sağlık personelinin durumları konusunda belirsizlikler sürmeye devam ediyor. İzmir halkının sağlık hakkına sahip çıkacağız. Şehir hastaneleri sürecini yakından izleyecek, konuya ilişkin öneri ve itirazlarımızı kamuoyu ile paylaşacağız. Kamu kaynaklarının israfına, kamu alanlarının talanına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Şehir hastaneleri süreci ile oluşturulan ‘Truva Atının’ kentimize zarar vermesine engel olacağız.”