Yol yapımı için dört yıl önce ODTÜ arazisinde ağaç katliamı yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi şimdi de tartışmalı Bilkent Şehir Hastanesi’ne yeni yol yapımı için Milli Botanik Parkı’nda mavi ladin, karaçam, söğüt ve kavak türünde yüzlerce ağacı yok etti

Şehir Hastanesi’ne yol için ağaç kıyımı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Bilkent Şehir Hastanesi’ne yeni bir yol daha açmak için Milli Botanik Parkı’nın bahçesinde ağaç katliamı yaptı. Aralarında mavi ladinlerin de yer aldığı, karaçam, söğüt ve kavak türünde yüzlerce ağaç yok edildi.

Yüksek maliyeti, kent merkezinden uzaklığı nedeniyle tartışılan Bilkent Şehir Hastanesi hizmete girdiğinde yaşanacak trafik sorununa önlem gerekçesiyle ormanlık alanda başlatılan yol yapım çalışması tepkilere neden oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi, hastaneye Eskişehir Yolu dışında alternatif bir yol projesi hazırladı. Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü girişiyle birleşen Angora Bulvarı’nı Bilkent Şehir Hastanesine bağlayacak yol, Milli Botanik Parkı içinden geçiyor. Proje kapsamında Beytepe Kampüsü girişinde çok katlı kavşak yapımına da başlandı.

AOÇ 1. Derece Doğal Sit Alanı’ndan geçecek yol yapımı başlamadan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yürütmenin durdurulması ve iptal istemiyle dava açtı. Dava devam ederken yol çalışması başlatılarak, ormanlık alanda ağaç kıyımı yapıldı. Aralarında mavi ladinlerin de yer aldığı karaçam, söğüt ve kavak türünde yüzlerce ağaç kesildi. Beytepe Kavşağı ve Sabancı Bulvarı arasında kalan AOÇ ormanlık alandaki yol çalışmalarına ilişkin “yürütmeyi durdurma kararı” beklenirken ağaç katliamı ile karşılaştıklarını belirten Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

“Büyükşehir Belediyesi tüm ekolojik dengeyi alt üst edecek, hava koridorlarını, dere yataklarını, arıcılık faaliyetlerini, kent ekosistemini değiştirecek, trafiği alt üst edecek yol yapım çalışmasına hukuka aykırı bir şekilde başladı. Çevrede yaşayan arıcılar yol çalışmaları nedeniyle derelerin çamur aktığını tüm ekolojik yaşamın olumsuz etkilediğini belirtiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna olmak üzere sorumluluğu olan Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve ihmali olan tüm yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız.“

Bilirkişi bu yola karşı uyardı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davaya ilişkin bilirkişi raporu incelendiğinde, yeni yol planının “ekolojik yaşama büyük darbe vurulacağı, tarım arazilerini verimsiz hale getireceği” uyarıları dikkati çekti. Yeni yolun yer altı suyu toplanma alanı olan bir vadi oluşumunun üzerine yerleştirildiği, 50 metre genişlik verilerek bu doğal oluşumun da yok edilmesine yol açacağı uyarısı da raporda yer aldı.

Bilirkişi raporunda şu uyarılarda bulunuldu: “Sabancı Bulvarı ile Ankara Bulvarını birbirine Hacettepe Kavşağı ile Bilkent Kavşağı noktalarında bağlaması düşünülen iki yol da verimli tarım arazilerinin içinden geçmektedir. Tarım arazilerini böylesine genişlikte iki yol ile üç parçaya bölmek orada bulunan bitki örtüsüne zarar verecek ve tarımsal niteliği bozacaktır. Yoğun trafik öngörülen ve genişlikleri 50 metre olarak önerilen yolların AOÇ arazisinden geçiyor olması Ankara genelinde hava kirliliği olacaktır. Dava konusu yollar AOÇ’nin geleceğe taşınmasını olumsuz etkileyecektir. Dava konusu planla önerilen yeni yollar zaten azalmış olan AOÇ alanlarının daha da azalmasına ve çiftlik üzerinden değişik tasarruflar için baskılar oluşturmasına neden olacaktır.’

İlk ağaç katliamı değil

Ankara Büyükşehir Belediyesi 2014 yılında, trafik yükünü azaltacağı iddiası ile çevik kuvvet ordusuyla gece yarısı ODTÜ Ormanı’nda 3 bin ağacı katletti.

*****

Tabiat Parkı’ndaki çöp alanına tepki

Çamburnu Tabiat Parkı yakınlarında oturanlar katı atık çöp toplama alanından çevreye yayılan kokulardan rahatsız

Trabzon’un Sürmene ilçesinde bulunan Çamburnu Tabiat Parkı ekosistemi, parkın güneyinde bulunan katı atık çöp depolama alanı tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Sarıçam ormanlarının deniz seviyesine inebildiği nadir alanlardan biri olan Çamburnu Tabiat Parkı yakınlarında oturanlar çevreye yayılan kokulardan da rahatsız. Trabzon, Rize Katı Atık Birliği (TRAB-Rİ-KAB) tarafından ilçede 11 yıldır çöp depolanan alan dolunca bölgede yeni bir çöp depolama alanı daha oluşturuldu. Çevre sakinleri, yeni çöp depolama alanının oluşturulması ve son günlerde rüzgârlı havanın da etkisiyle çevreye yayılan kokudan rahatsız oluyor, evlerinin önünde oturamamaktan yakınıyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde katı atıkların düzensiz bertaraf edilmesi, gelişigüzel vahşi depolama yöntemlerinin uygulanması, uzun süreden bu yana çözülemeyen bir çevre sorunu haline geldi. Soruna çözüm için bir araya gelen Trabzon ve Rize ile ilçe belediyeleri, ‘Trabzon ve Rize illeri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği’ni (TRAB-Rİ-KAB) kurdu. Birlik, bakanlıklar ve belediyelerin katkıları ile Trabzon’un Sürmene ilçesi Kutlular mevkisinde deniz seviyesinden 290-340 metre yüksekte, kıyıdan yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta çöp depolama alanı oluşturdu. Mevcut çöp depolama alanının kapasitesinin dolması üzerine, yeni çöp depolama alanı açıldı. 2007 yılında katı atık depolanmaya başlanan ve yaklaşık 10 yıl ömür biçilen alanın dolması üzerene çöpler için bölgede yeni bir çöp depolama alanı daha oluşturuldu. Yetkililerin, yeni alanda çöpleri çevreye kötü koku yaymayacak şekilde ayrıştırıcı ve enerji üreten modern bir sistem kurması hedeflendiği belirtildi. 11 yıldır çöp depolanan alan, yeni alanın da oluşturulmasıyla çevreye kötü kokular yayıldığını öne süren ilçe sakinlerinin de tepkisine yol açtı.

sehir-hastanesi-ne-yol-icin-agac-kiyimi-520101-1.

Çevrede oturan İbrahim Mahmutoğlu, çevrelerine yayılan kötü kokudan ötürü zorluk yaşadıklarını belirtti. Mahmutoğlu, “Çöp depolama alanı evimize çok yakın. Bunu kabul edeni, buraya yerleştireni Allah’a havale ediyorum. Başka diyecek bir şey bulamıyorum” diye konuştu.

‘Terk edeceğiz buraları’

Çevreye yayılan kötü kokunun yanı sıra sinek ve fareler ile de mücadele ettiklerinden şikâyet eden Ahmet Ali Bıçakçı da “Çöpün içerisinde oturuyorum. Bir an önce kapatılmasını istiyorum. Evlerin içerisine çöp olur mu? Önce bir tane idi. Şimdi iki tane oldu. Kapatacağız dediler. Kapattıkları yok. 11 yıldır burada çöp, pislik kokluyoruz. Geceleri kokudan uyuyamıyoruz. Sineklerden farelerden kurtulamadık. Taşınmayı düşündük. Buraları satmayı düşünüyorum. Satın alan yok. Terk edeceğiz buraları” ifadesinde bulundu.