Eskişehir Şehir Hastanesi’nde 10 dakikada iki hastaya randevu verilmesinin önünü açan uygulama Eskişehir 1. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Mahkeme kararında, “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde, kamu sağlığının etkileneceği, maddi ve manevi yönlerden telafisi güç zararlar doğacağı açıktır” denildi.

Şehir hastanesindeki ‘10 dakikada 2 hasta’ düzenlemesi yargıdan döndü

Eskişehir Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Eskişehir’de bulunan ve Sağlık Bakanlığı’na ait hastanelere gönderilen 26 Mart 2021 tarihli yazıda, “İlinizdeki sağlık tesislerinde %70'in üzerinde randevu doluluğuna ulaşmış olan poliklinikler için 2021 yılı Nisan ayı itibari ile randevu kapasitelerinin artırılması gerekmektedir” denilerek, randevu kapasitesinin attırılması istendi. Eskişehir Şehir Hastanesi’nde de bu yazı doğrultusunda, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile her 10 dakikada iki hastaya randevu verilen sisteme geçildi.

Eskişehir Tabip Odası bu yeni sistemin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Odanın dava dilekçesinde, “Hastaya ayrılması gereken süre en az 20 dakika olması gerek. Belirlenen sürede hastalara doğru tanı konulması ve uygun tedavinin planlanması beklenemez. Pek çok poliklinik odasının yeterli şekilde havalandırılmadığı gerçeği içinde olağan koşullarda uygun olmayan ve pandemi döneminde bir kat daha artan riskli koşulların varlığı göz ardı edilerek hastaların uzun süre bir arada tutulması öngörülebilir toplumsal ağır sonuçları olacak” ifadeleri yer aldı.

BAKANLIK UYGUN GÖRÜŞ VERMİŞ

Şehir Hastanesi ise yeni uygulama öncesinde CİMER’den randevu alamayan yurttaşların şikayetlerinin geldiğini belirterek, davanın reddini şöyle istedi:

“Bakanlığa görüş soruldu, Bakanlık tarafından uygun görüş verildi. Dava dilekçesinde belirtildiği gibi beş dakikada bir randevu verilmedi, günün belli saatlerinde sayı düzenlemesi yapıldı. Düzenleme öncesinde hekime 39 randevu açılmasına rağmen birçok hekim 50 hasta muayenesi yaptı. Bu durumda hekimlerin ayakta randevusuz hasta kabulünü yaptı. Düzenleme sonrasında hekime 50 MHRS randevusu açılarak düzenleme öncesi ile yine aynı sayıda hasta muayenesi yapması sağlandı.”

MAHKEME: “KAMU SAĞLIĞI ETKİLENECEK”

Mahkeme yeni düzenlemenin yürütmesini durdururken, “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde, kamu sağlığının etkileneceği, dolayısıyla kamu sağlığı açısından maddi ve manevi yönlerden telafisi güç zararlar doğacağı açıktır” dedi. Mahkeme olaya ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Her ne kadar davalı idare tarafından MHRS üzerinde 10 dakikada iki hastaya randevu verilmesi sistemine geçilmişse de, bu sisteme geçilmesi öncesinde bir hekimin bir hastayı tedavi etmesi için gerekli olan makul sürenin tespiti yönünde herhangi bir somut araştırmanın yapılmadığı, bu hususta herhangi bir bilimsel rapor alınmadığı, hastanın muayene edilmesi, tedavinin planlanması ve bu planın hastaya aktarılmasını kapsayan sürecin 5 dakikalık bir zamanda yapılmasını öngören dava konusu işleme hasta yoğunluğunun giderilmesinin haklı gerekçe teşkil etmediği, anılan uygulamanın yürürlüğe girmesinden sonra uygulamada hekimler ile hastalar arasında sorunlar yaşandığı, bu sorunların hekimler tarafından davalı idareye yansıtıldığı, yine anılan uygulamaya geçilmesi halinde hekimlerin günlük muayene edeceği hasta sayısının artacağı hususları da göz önüne alındığında, herhangi bir bilimsel veriye dayanmaksızın salt takdir yetkisi kapsamında tesis olunan dava konusu işlemin kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

“MÜŞTERİ SAYISINI ARTTIRMAYA YÖNELİK UYGULAMAYA SON VERİLDİ”

Eskişehir Tabip Odası Başkanı Nesrin Ekici, kararın önemini anlatarak, “Bu karar ile sadece hastaneye müracaat eden, parantez içinde müşteri sayısını arttırmaya yönelik, hasta yararına olmayıp, hatta zararına olacak, hizmet kalitesini azaltacak bir sistemin bir kısmına son verildi. Sağlık çalışanı sağlıklı olmayan bir toplum yeterince sağlık hizmeti alamaz” diye konuştu.

(ANKA)