İBB Şehir Hatları’nda ilk kez kadın gemiciler çalışmaya başladı. Hayallerinin peşinden giden beş kadının hedefi gemilerde kaptan olmak.

Şehir Hatları’nın ilk kadın gemicileri

Haber Merkezi

169 yıllık İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları’nda, ilk kez kadın gemiciler çalışmaya başladı. Yaşları 19-23 arasında değişen, lise ve üniversitede denizcilik eğitimi almış beş genç kadın gemicinin hedefi, gemilerde kaptan olmak.

Kadın gemiciler işe alınırken, denizcilik meslek lisesi mezunu, stajlarını tamamlamış ve deniz deneyimine sahip olmaları şartları arandı. Ayrıca kişisel kariyer planlamaları, denizciliğe karşı hevesleri, kurum kültürüne uyumlu olmaları gibi kriterler de belirleyici oldu. Kadın gemiciler şimdilik, 08.00-17.00 arasında gemilerde hizmet veriyor. Vapurlardaki yaşam alanları da düzenlendikten sonra diğer denizciler gibi 24 saat gemilerde çalışabilecekler.

Cinsiyet faktörünü işe alım kriterlerinden çıkardıklarını belirten Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, “Şimdiye kadar kurumumuzda hiç kadın gemici çalışmamış. En güzeli ‘Kadın gemici olmaz’ algısını kırmamız oldu. Kadın gemicilerimizin işe başlamasıyla, cinsiyetçi yaklaşımı ortadan kaldırdığımızı düşünüyorum. Gemide çalışmayı kendileri tercih etti. İşin istekle ve severek yapılması halinde, kadın-erkek ayrımı olmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

sehir-hatlari-nin-ilk-kadin-gemicileri-782518-1.

HAYALLERİNDEN VAZGEÇMEDİLER

Gemicilerden Özge Alp 23 yaşında, “Kadından denizci olmaz” söylemlerine aldırmadan hayallerinin peşinden gittiğini anlattı: “Deniz benim için çocukluğumdan beri tutku. Eğitimim boyunca, ‘Kadından denizci olmaz, uzun yola çıkamaz’ dendi, vazgeçmem beklendi. Bense hayalimin peşinde koştum ve şimdi Şehir Hatları’nın gemilerinde çalışmaktan gurur duyuyorum. Üniversitede uzak ve yakın yol kaptanlığı eğitimi aldım. Buradaki hedefim de ileride kaptan olmak.”

sehir-hatlari-nin-ilk-kadin-gemicileri-782519-1.