Şehirler depremlere hazır olmalı

HABER MERKEZİ

Bingöl’de önceki gece saat 03.49’da 4.7; Konya’da ise dün saat 12.30’da 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre illerden hissedilen depremde herhangi bir can kaybı ve hasar yaşanmadı.

Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Bingöl’de depremlerin devam edeceğini kaydederek “Bu depremler, bize her ne kadar ana fay üzerinde olmasa da bu 2 fay zonu arasındaki fayların aktif olduğunu ve deprem üretme potansiyelleri olduğunu gösteriyor. Depremin bize verdiği mesaj, şu olmalı; bu depremler devam edecek, fayların aktif olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla yapılaşmamızı, yer seçimlerimizi daha doğru yapmamız gerektiğini, bu depremlerin varlığından anlamalıyız” diye konuştu.


TSUNAMİ OLUŞABİLİR

Öte yandan son zamanlarda Akdeniz’de meydana gelen depremlerle ilgili ise uzmanlar uyarılarda bulundu. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden Doç. Dr. Ergin Canpolat, uzun zamandır Hatay bölgesinde deprem olmamasının yeni bir depremin olma potansiyelini yükselttiğini söyledi: “Hatay, üç tane çok büyük levhanın birbiri ile kontak yaptığı bir bölge. Bu bakımdan düşünülürse ilimiz deprem potansiyeli çok büyük bir saha. Mesela Samandağ ve Arsuz kıyılarımız herhangi bir dalga yüksekliğinin bir metreyi aşması durumunda ciddi alanların zarar göreceği potansiyeli olan yerlerdir. Bu bakımından depremler tsunami oluşturabilir.”

PLANLAMA EKSİK

Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tülay Öcal ise şehir planlamasının eksikliğine vurgu yaptı: “Bütün şehirlerimiz fay hatları üzerinde olduğu için eninde sonunda karşılaşacağız. Önemli olan şehirler açısından planlamanın düzenli yapılması. Cadde ve sokak sistemleri göz önünde bulundurmadan 5 katlı sokak sistemine göre yapılan binalar günümüzde 10 veya 15 katlı olarak değişmektedir. Farkında olmadan özellikle şehir merkezindeki bu çok katlılık gelecekte şehrin herhangi bir depremle karşılaşıldığında büyük sorunlar ortaya çıkacaktır.”