Artan ev kiraları ve zamlanan yurt ücretleriyle beraber öğrencilerin barınma sorunu devam ediyor. Az sayıdaki KYK yurtlarına yerleşen öğrenciler kilometrelerce uzakta olan yurtlar nedeniyle saatlerini yollarda geçiriyor.

Şehirlerarası gibi yurt yolculuğu
KYK Çubuk Kız Öğrenci Yurdu. (Fotoğraf: BirGün)

Berkay SAĞOL

Üniversite öğrencilerinin barınma problemi her geçen gün artarken, yetersiz sayıda bulunan KYK yurduna yerleşen öğrenciler ise ulaşım problemi yaşıyor. Ankara’da bu yıl üniversiteyi kazanan birçok öğrenci Çubuk’ta ve Beypazarı’nda bulunan KYK yurduna yerleştirildi. Özellikle Ankara Üniversitesi 50. Yıl Gölbaşı Yerleşkesi’nde hazırlık okuyacak öğrencilerin derse gidebilmek için saatlerce yolculuk yapması gerekiyor.

Çubuk’ta bulunan KYK yurdunda kalan öğrenciler her gün en az 70 kilometre fazla yol gitmek ve aynı yolu geri dönmek zorunda kalıyor. Yol süresi ise toplu taşımayla en az 3 saat sürüyor. Beypazarı’ndaki KYK yurdunda kalan öğrencilerin ulaşım süresi ise daha da uzun. Beypazarı’ndan gelen öğrenciler her gün en az 125 kilometre mesafe ve yaklaşık 5 saat yol gitmek zorunda. Çubuk’ta bulunan KYK yurdunda kalan ve Ankara Üniversitesi 50. Yıl Gölbaşı Yerleşkesi’nde hazırlık okuyan bir öğrenci, “Bu mesafenin her gün gidilmesi mümkün değil. Dersler sabah 09.30’da başlıyor ve Çubuk’ta kalan öğrenciler olarak en geç 06.00’da yola çıkmamız gerekiyor. Akşam üzeri ise 15.00’da derslerimiz bitiyor ve yine 3 saatlik bir dönüş yolu başlıyor. Yurtlarda da birtakım eksiklikler mevcut. Nakil işlemi için başvurduğumuzda ise nakil işlemlerinin 2 ay içinde olmadığını, öncelikli nakil başvurularının tıp öğrencilerinin olduğunu söylediler” dedi.

Kızı Çubuk’taki KYK yurdunda kalan bir veli ise şunları söyledi: “Kızım hazırlık okuyacak ama Çubuk’taki yurt çıktığı için oradan gidip gelmesi gerekiyor. Benim çocuğum 2 yıldır gece gündüz çalıştı ve Ankara Üniversitesi’ni kazandı. 3 saat gidiş, 3 saat ise geliş yolu var. Kızım astım hastası ve daha kısa mesafelerde bile ilaç kullanması gerekiyor. Her gün bunları yaşamasını istemiyorum. Birde kışın hava daha soğuk ve erken kararıyor. Nasıl olacak ile düşünüp duruyorum. Bizi böyle çaresiz bırakmaya ne hakları var?”

KAYITLAR SİLİNİYOR

Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Mutlu Arslan, “Ankara Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesinde yabancı dil hazırlık okuyan öğrenciler büyük bir barınma sorunuyla yüz yüze kalmış durumda. Gölbaşı’nda buluna yurtların kapasitesi yeterli olmadığı için 50’ye yakın öğrenci Gölbaşı’na 80 kilometre mesafedeki Çubuk ve 130 kilometre mesafedeki Beypazarı ilçesindeki KYK Yurtlarına yerleştirildi. Bırakın aradaki mesafe nedeniyle kaybedilen zamanı, bu öğrencilerin sabah erken saatlerinde başlayan derslere yetişmesi bile imkânsız. Öğrencilerin nakil dilekçelerine aylardır olumlu yanıt verilmiyor. Mevcut haliyle bu öğrencilerimizin eğitim öğretimlerine devam etmeleri, sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri ve sosyal faaliyetlere katılımları mümkün görünmüyor. Bu nedenle yurttan kaydını sildirmek, okulu dondurmak zorunda kalan öğrenciler olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sorunun sadece Ankara Üniversitesi’yle de sınırlı olmadığını belirten Arslan, Bakanlığın sorunu çözmek için adım atmamasını eleştirerek “Barınma sorunu öğrencilerin en yaşamsal sorunu haline geldi. Tarikat ve cemaatlere alan açmak için yıllardır yurtlara gerekli yatırımlar yapılmadığı, yeni yurtlar açılmadığı için bu alanda büyük bir sorun yaşanıyor.Bu soruna, bakanlığın çözümü yurt odalarındaki yatak sayısını artırmak ve şehir dışındaki atıl durumdaki yurtlara yerleştirme yapmak biçiminde oldu. Bu girişim öğrencilerin barınma sorunu çözmediği gibi, eğitim hayatını zorlaştıran yeni sorunlara yol açıyor” diye konuştu.