İBB’nin iddialı projelerinden Dudullu – Bostancı metro şantiyesinin yanı başında ihmaller zinciri sonucu göçük meydana geldi. Açılan dev çukura düşen kulübedeki 2 güvenlikçi Güray Halat ve Mehmet Altun toprak altında can verdi

Şehrin ortasındaki göçük iki genci yuttu

Serbay Mansuroğlu - Meral Danyıldız

İstanbul Ümraniye'de yapımı devam eden Dudullu-Bostancı metro şantiyesi yanındaki oturanlar saat 01.00 sıralarında büyük sarsıntıyla uyandı. Parseller Mahallesi Kesikkaya Caddesi'ndeki olay yerinde büyük bir göçük oluştu. Toprak bir anda gece nöbeti tutan 23 yaşlarındaki Güray Halat ve Mehmet Altun'un bulunduğu kulübeyi adeta yuttu. 2 özel güvenlik görevlisi Halat ve Altun’u kurtarma çalışmaları sonuç vermedi. İki gencin cansız bedenine ulaşıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, tünelin bittiğini ancak makas değiştirme alanı genişletilmesinin olay sırasında da sürdüğünü belirterek, “4-5 sene önce yapılmış bir zemin etüdü var.

Sonrasında kalker taşı diyebildiğimiz suda eriyen, bu tür şeyler oluşabilir. Su girmesiyle boşluk oluşabilir. Çok hızlı bir düşüş olmuş” dedi. Uysal dinamit iddiaları için böyle bir şey olmadığını söyledi.

‘BÖYLE ŞEYLER OLUYOR’

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ise bu tip tünel açma çalışmalarında böyle çökmeler olacağını savunarak "Bu hizmeti yaparken böyle şeyler olabiliyor" diye konuştu.

Dudullu-Bostancı Metro Hattı şantiyesinin yanındaki çökmeyle ilgili açıklama yapan Başkan Can şunları söyledi:
“Arzu edilmeyen bir şey ama bu hizmeti yaparken böyle şeyler olabiliyor. Detaylı açıklamayı metro inşaatını yapan firma verecektir.”

İstanbul’da art arda gelen yol ve inşaat alanları çevresindeki göçüklere ilişkin görüşüne başvurduğumuz Maden Mühendisi Kemal Bulut, mühendislik ilkeleriyle önlem alınarak bu tip kazaların önüne geçilebileceğini söyledi. İstanbul'da metro çalışmalarının kent geneline yayıldığını belirten Bulut, "Göçük her yerde olmuyor. Göçük dediğimiz tünel açılan alanda tavanın boşalmasının yüzeye yansıması sonucu meydana geliyor. Mukavemeti zayıf olan yerler belli ölçümlerle tespit edilip belli tekniklerle önlem alınarak kazı yapılmalıdır" dedi.

SİYASİ KAYGILAR BASKILAYICI UNSUR

Bulut, "İstanbul'un her tarafında benzer metro çalışmaları, tünel kazıları yapılıyor. Bu tür kazaların yaşanması korkumuzdur. Tüm veriler değerlendirilerek yapılacak kazı teknikleri kullanılarak çalışma yapılmalıdır" diye konuştu.

Maden Mühendisi Kemal Bulut şöyle konuştu: "Siyasi iradenin birçok projede olduğu gibi termin süresinden (tamamlanma süresi) erken bitirilmesini istemesi baskılayıcı unsur oluşturur. Siyasi iradenin talebiyle ana firma ve taşeron firma işin biran önce tamamlama hedefi, daha uzun çalışma süresi, daha hızlı iş bitirip daha çok kazanma isteği bu tip kazaların önünü açabiliyor. Siyasi kaygılar ve ticari kaygılar birleşiyor.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu imzasıyla yazılı yapılan açıklamada ise “Yaşanan bu kazanın bir eksiklikten kaynaklandığı açıktır. Bu eksikliğin belirlenmesi için detaylı olay yeri incelemelerinin yapılması gerekmektedir” dendi. Açıklamanın devamında, “Kamu tarafından yapılan projelerin erken bitirilmesi yönünde yapılan baskılar ve yetersiz denetimler beraberinde bu tür kazaların yaşanmasını kaçınılmaz hale getirmektedir” ifadeleri yer aldı.


İhalesi yandaş Şenbay-Kolin-Kalyon’a

Dudullu – Bostancı Metro ulaşım projesinin ihalesini Şenbay-Kolin-kalyon almıştı. Kadıköy (Bostancı) – Ataşehir - Ümraniye arasındaki metro hattı ana hat tünelleri, delme ve aç-kapa tipinde toplam 13 adet istasyondan oluşuyor. Dudullu - Bostancı Metro Hattı saatte bir yönde 70 bin kişi taşıma kapasitesinde olacağı öngörülüyor. Sözkonusu hattın sözleşmesi imzalandıktan sonra 26 Şubat 2016 tarihinde yer teslimi yapılarak çalışmalara başlandı.


‘Sallanıyoruz, önlem alın’ demişler

Site sakinlerinden Aleyna ise can veren güvenlik görevlileri Güray Halat ve Mehmet Altun’un günlerdir, ‘sallanıyoruz’ dediklerini öne sürdü. BirGün’e konuşan daire sahibi, “Kaza değil bu. İhmal var. Güvenlikler daha önce gidip uyarmışlardı. Çok fazla sallandıklarını ve bulundukları kulübenin başka bir yere taşınmasını ve önlem alınmasını istediklerini ifade etmişlerdi. Yolda yürürken bile sallantıdan deprem oluyor gibi hissediyoruz. Kimse kulak asmadı. Olay esnasında toprak aşındığı için sallanan bir konteyner fark edilmedi. Tam bir güvenlik görevlisinin çıkarılacağı sırada üzerlerine düştü. Burada herkes görmüş. Artık orada tam olarak ne oldu bilmiyorum. Konteyner nereye düştü bilmiyorum. Ama belki de kurtarılabilirdi. Profesyonel değillerdi. Kaza değil bence bu, cinayet” dedi.


‘Seçimlerden dolayı hızlandı’

Çökmenin yaşandığı bölgede bazı binalar tahliye edildi. Boşaltılan binalardan birinde oturan Huriye Çakacı “Günlerdir patlama sesleri geliyor, ciddi sarsıntılar oluyordu. Endişelerimizi paylaşmaya çalıştık. Sonuç bu göçük oldu “ dedi. Mahalle sakini Lale Tüzün de, patlama ve sesler rahatsız olup şikayette bulunduklarını ancak önlem alınmadığını söyledi. Tüzün, “Binalar boşaltıldı. Şimdi o binadaki insanlar ne yapacak? Bence metro yapımı, seçimlerden dolayı hızlandı” dedi.