Şeker Bayramı tatsız başladı

Berkay Dündar

Ekonomik kriz bayrama gölge düşürdü. Bayramlık kıyafetler, misafire ikram edilen çikolatalar, şekerler, kuruyemişler artık lüks haline geldi. Dün İstanbul Eminönü’nde esnafla ve yurttaşla konuştuk. Esnaf Ahmet Üstündağ, bayram zamanı olmasına rağmen müşterilerinin yüzde 95’inin turist olduğunu kaydederken, emekli S. G. ise torunlarına bayram harçlığı dahi veremeyeceğini söyledi.


Mısır Çarşısı’nda lokum satan Esnaf Ahmet Üstündağ, önceki yıllara göre bayram havasının olmadığını ifade etti: “Mısır Çarşısı'nın içinde bayram alışverişi yok. Hem geleneğimizi yitirdik hem de hayat her geçen gün pahalılaşıyor. Yerli halk Mısır Çarşısı'ndan elini ayağını çekti, müşterilerin yüzde 95'i turist. Yerli halkın buradan alacak gücü kalmadı. Şu an bayram havası yok, turist ise Paskalya Bayramı'nı güzel bir şekilde yaşıyor. Bizim paramız değer kaybetti, yabancıların paraları değer kazandı. Ben burada Bulgar hiç görmezdim ama paraları artık bizim paramızdan daha değerli olduğu için gelip alışveriş yapabiliyorlar. Biz eski bayramlarda, bayrama özel gelene gidene şeker ikram etmek için tezgâhlarımızı rengârenk, çeşit çeşit şekerlerle doldururduk. Şimdi bırak rengârengi, biz 1 kilo bile satmak için şeker almadık. Müşteri yok çünkü.”

Ürün fiyatlarının bir yılda ikiye katlandığını aktaran Üstündağ, her geçen gün zam geldiğini kaydetti: “Sade lokumların kilosu 80 TL, fıstıklı 180 TL, ballı fıstıklı olanlar 340 TL, parmak lokumların kilosu ise 380 TL. Bu fiyatlar anlık, şekerin fiyatı çok yüksek, muhtemelen zam gelecek. Geçen seneden bu yana ürünlerimizin fiyatı yüzde 100 zamlandı.”

Kuruyemiş satan, esnaf Selda Şimşek de bayramın ekonomik nedenlerden dolayı sönük geçtiğini belirterek, kendi maliyetlerinin de çok yükseldiğini söyledi: “Fiyatlar inanılmaz arttı, müşteriye çok pahalı geliyor her şey ama bize de pahalı geliyor. İnsanlar da haliyle almakta zorluk çekiyorlar.”

Torunlara verecek para yok

Ekonomik nedenlerden dolayı uzun bir süredir bayram alışverişi yapamadığını söyleyen Kamer Şengül, "Emekliyim ben, 4 bin TL'ye yakın emekli maaşı alıyorum, asgari ücretin altında yani. Son 3 yıldır bayram alışverişi yaptığımı hatırlamıyorum. Oğlum öğretmen 3 yıldır atanamıyor. 4-5 yıl önce bayramlarda şekerimiz, çikolatamız eksik olmazdı. Fiyatlara bakıp bakıp dönüyoruz şimdi.” dedi.

Bir başka yurttaş S. G. de ayakkabısındaki deliği göstererek şöyle konuştu: “Fiyatlar pahalı, ne alabilirsin? Karnımızı doyuramıyoruz. Ayağımdaki ayakkabıya bak delik, su giriyor içine. Çok kötü haldeyiz. Geçen senelerde alabiliyorduk, artık alamıyoruz. Bu sene çoluk, çocuk gelecek, bayram parası veremeyeceğim. 6 tane torunum var bayram parası yok.“