Cumhuriyet tarihi açısından büyük önem taşıyan ve bulundukları kentin “can damarları” olan şeker fabrikalardan ikisinin daha satışı gerçekleşti. Çorum Şeker Fabrikası’nın yeni sahibi, kurulduğu günden bugüne yalnızca kömür üretimi yapan Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu

Şeker fabrikası kömürcüye gitti

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Bulundukları kentin “can damarları” olan ve ürettikleri doğal şekerle tüm yurttaşların yaşamını doğrudan etkileyen 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi kararının ardından dört şeker fabrikasının satışı gerçekleşti. Özelleştirme sürecinde ihalesi gerçekleştirilen ilk fabrikalar Niğde-Bor Şeker Fabrikası ve Kırşehir Şeker Fabrikası olurken, bugün gerçekleşen ihalelerin ardından Çorum Şeker Fabrikası ve Yozgat Şeker Fabrikası da özelleştirilen fabrikalar arasına katıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Yozgat Şeker için en yüksek teklifi 275 milyon lira ile Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret A.Ş’nin verdiği belirtildi. Türkiye Şeker Fabrikaları’na (Türkşeker) ait Çorum Şeker Fabrikası’na en yüksek teklifi ise 528 milyon lira ile Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret A.Ş. verdi.

Tek işleri kömür

Ortadoğu şeker pazarının yüzde 65’ine hakim olan Türkşeker’e bağlı Çorum Şeker’in yeni sahibi 1980 yılında kurulan ve kömür üretimi yapan “Safi” isimli şirket oldu. Kömür üretimi ve pazarlaması işine ilk olarak İstanbul’da başlaya şirket, ilk fabrikasını 1995 yılında Kocaeli Gebze’de kurdu. Kurulduğu günden bugüne yalnızca kömür üretimi ve ithalatı gerçekleştiren şirketin ürünleri arasında, toz kömür, fındık kömür, ceviz kömür, limon kömür gibi ürünler yer aldı.Rusya’da varlık gösteren ve Sibirya Kuzbass bölgesinin en büyük linyit rezervlerine sahip kömür üreticisi olan Krutrade A.G ile 1999 yılında ortak çalışmaya başlayan Safi Katı Yakıt A.Ş, tamamı kömür üretimi olan beş şirketine ek olarak Çorum Şeker’i de bünyesine kattı.

Ortağına soruşturma açıldı

Şirketin tek ortağı olan Krutrade A.G isimli şirket 2006 yılında Rekabet Kurumu Başkanlığı’nın yürüttüğü bir soruşturmada anıldı. İthal kömür pazarında rekabetin kısıtlandığı gerekçesiyle aralarında Krutrade A.G’nin yanı sıra Mir Trade A.G. ve Glencore A.G’ye yönelik ön araştırma açılmasına karar verildi. Ön araştırma sonucu hazırlanan raporu görüşen Rekabet Kurulu, ithal parça kömür pazarında yapılan tespitler sonucu söz konusu pazarda Kanun’un 4. maddesinin ihlal edildiği iddiasını masaya yatırdı. Şirketin rekabeti sınırlayıcı faaliyetler yürüttüğüne dair yeterli delil bulunamadığı gerekçesiyle herhangi bir işlem yapılmaması kararlaştırıldı.

seker-fabrikasi-komurcuye-gitti-449479-1.

CHP'den eylem

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki milletvekilleri ile Parti Meclisi üyelerinden oluşan CHP Şeker Komisyonu, Çorum ve Yozgat Şeker Fabrikalarının satışının gerçekleştirildiği Özelleştirme İdaresi önüne giderek bir bildiri okudu. Özelleştirme İdaresi önüne giden Milletvekilleri Veli Ağbaba, Kadim Durmaz, Tufan Köse, Şenal Sarıhan, Hüseyin Çamak ve Parti Meclisi üyesi Yıldırım Kaya'dan oluşan heyet güvenlik görevlilerince engellenmek istendi.

İdare'nin dış kapılarının açılmaması üzerine Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın demir kapıya tırmanması sonrası güvenlik görevlileri kapıyı açtı. Ağbaba olaya tepki göstererek "Burayı kimse babasının çiftliği gibi yönetemez, ihaleyi bizlerden gizleyemezsiniz." dedi.

İhale salonuna girmeyeceklerini ifade eden Ağbaba, "Bu kepazeliğe seyirci kalmamak için salona girmeyeceğiz. Bu satışı izlemeyeceğiz. çünkü çok uluslu sularda alınmış ve taşeronları tarafından uygulanan bir karar var. Bu nedenle salona girmiyoruz, kendi suçları ve kendi rezillikleriyle onları baş başa bırakıyoruz." ifadelerini kullandı.