Kamuoyundaki tüm itirazlara karşın özelleştirilen Çorum Şeker Fabrikası’ndan 50 gündür alacaklarını alamayan şeker üreticileri ve nakliyeciler, Ankara-Samsun karayolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı

Şeker üreticileri yol kapattı

Çorum’da özelleştirilen şeker fabrikasından alacaklarının 50 gündür ödenmediğini belirten nakliyeci ve çiftçiler, Ankara-Samsun karayolunda oturma eylemi yaptı. Yaklaşık 200 kişilik grup, yaklaşık yarım saat boyunca karayolunu trafiğe kapattı. Yol, jandarmanın müdahalesiyle yeniden ulaşıma açıldı.

Çorum-Ankara karayolu üzerinde bulunan, nisan ayında özelleştirilerek Safi Holding’e satılan Çorum Şeker Fabrikası önünde önceki gece saat 23.00 sıralarında toplanan şeker üreticileri ve nakliyeciler, 50 gündür alacaklarının ödenmediğini belirterek fabrika yöneticileriyle görüşmek istedi. Taleplerine olumlu yanıt alamayan grup, Ankara-Samsun karayolunun Samsun istikametini trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Eylem nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu.

Jandarma müdahale etti
Eylem sırasında zaman zaman eylemcilerle sürücüler arasında gergin anlar yaşandı. Bir yolcu otobüsünün şoförü ile yolu kapatan üreticiler arasında kavga çıktı. Bazı sürücüler de korna çaldı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda jandarma ekibi sevk edildi. Gelen jandarma gruba müdahale etti, arbede yaşandı. Yol, yaklaşık yarım saat sonra yeniden trafiğe açıldı.

Yolun trafiğe açılmasının ardından mağdur üreticiler ve nakliyeciler, şeker fabrikasını satın alan Safi Holding’in isim ve logosunun bulunduğu afişleri söktü, nizamiye girişindeki tabelayı taşlayarak tepkilerini dile getirdi.

528 milyon liraya satıldı
Hükümet, başta işçiler ve şeker üreticileri olmak üzere kamuoyunun tüm itirazlarına karşın, aralarında Çorum Şeker Fabrikası’nın da olduğu Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye (Türkşeker) ait 13 fabrikayı 24 Haziran seçimlerinden önce özelleştirmişti. Özelleştirmeye karşı yurt genelinde işçiler ve şeker üreticilerinin katılımıyla birçok eylem yapılmış, Çorum’da da CHP öncülüğünde miting düzenlemişti. Tüm bu itirazlara karşın nisan ayında ihalesi yapılan Çorum Şeker Fabrikası, 528 milyon TL’ye Safi Holding bünyesindeki Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ’ye satılmıştı.
Öte yandan hükümet, şeker fabrikalarda çalışan işçilerin işten çıkarılmayacağı sözünü vermiş, buna karşın binlerce işçi işten atılmıştı. Bunun yanında fabrikaları satın alan bazı şirketler devir işlemlerini bile tamamlamamış, hatta Doğuş Gıda sadece 5 ay sonra Bor Şeker Fabrikası’nı satmıştı. Doğuş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karakan, “Paramız yetmedi, aldık sattık, ne var bunda?” demişti. Fabrikaların değerinin çok altına satıldığı da iddia edilmişti.

***

Çiftçilerden traktörlü eylem

AKSARAY’da da yaklaşık 15 çiftçi, traktörleriyle birlikte 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’na gelerek şeker pancarındaki günlük kota uygulamasına tepki gösterdi. Sabah saatlerinde traktörleriyle meydana gelen çiftçiler, günlük kotayla mağdur duruma düştüklerini ifade ederek bu durumun düzeltilmesini istedi. Polis ekipleri tarafından dağılmaları yönünde uyarılan çitçiler basın açıklamasının ardından korna çalarak meydandan uzaklaştı. Pancarda sıkıntı çektiğini belirten çiftçi Selim Türkmen, “Pancarlarımızı fabrikaya yıkamıyoruz. Benim 2 bin ton kotam var, bana günlük 2-3 kasa pancar veriyor. Perişanız” dedi.Çiftçi İlker Aslan ise “Sözleşmemizi Bor Şeker Fabrikası ile imzalamamıza rağmen şu anda özel şirketin kanunlarına uymak zorunda kalıyoruz. Yeterli alım yapmıyorlar” şeklinde konuştu.