Sekiz kurumdan yapılan ortak çağrıda, Cumhuriyet mirası Ankara Tenis Kulübü binasının yıkım kararına tepki gösterilerek "Ankara Tenis Kulübü binasının, yargı kararlarının da altını çizdiği gibi, tescillenmesini; yapıyla bütünleşmiş olan işlevini sürdürerek korunmasını bekliyoruz" denildi.

Sekiz kurumdan ortak çağrı: Cumhuriyet mirası Ankara Tenis Kulübü binası korunmalı

HABER MERKEZİ

Cumhuriyetin miraslarından olan Ankara Tenis Kulübü’nün 1954'te inşa edilen binasının kısa bir süre sonra yıkılacağı açıklandı.

Tenis Kulübü'nün Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gölbaşı’nda bir arazi ve 15 milyon liralık teklifinin kabul edilmesi nedeniyle binasının boşaltılacağı bildirildi. Tahliye sürecinin ardından da yıkım başlayacak.

ÇEKÜL VAKFI Ankara Temsilciliği, DOCOMOMO Türkiye Ulusal Çalışma Grubu, ICOMOS Türkiye Milli Komitesi, Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği (KORDER), Mimarlar Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi ile Türk Serbest Mimarlar Derneği ise yaptıkları ortak açıklamayla yıkım kararına tepki gösterdi.

"Ankara Tenis Kulübü Binası Korunmalıdır" başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"1947 yılında kurulan Ankara Tenis Kulübü`nün binası, Reha Ortaçlı tarafından 1954 yılında tasarlanmıştır. Kütlesel biçimlenmesi, cephe düzeni ve iç mekan tasarımıyla Ankara'da Cumhuriyet döneminde üretilen modern mimarlığın ikonik bir örneğini oluşturan kulüp binası, kentin simge spor mekanlarından biri olarak da toplumsal hafızada yer edinmiştir. Ankara`nın Cumhuriyet dönemi mimarlık ve spor tarihi açısından değerli ve nitelikli bir yapısı olan Ankara Tenis Kulübü binasının, yargı kararlarının da altını çizdiği gibi, tescillenmesini; yapıyla bütünleşmiş olan işlevini sürdürerek korunmasını bekliyoruz."