Tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Unutmasınlar, beni burada tuttukları her günün bir faturası var ve bunu ödemekten asla kaçamayacaklar” dedi.

Selahattin Demirtaş: Beni burada tuttukları her günün bir faturası var

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yargılama sürecindeki hukuksuzlukları değerlendirdi.

“21 yıllık hukukçu olarak hukukun gerekliliğine, hukukun üstünlüğüne inanıyorum. Ancak 47 yıllık bir insan olarak, tüm kimliklerimle beraber, hukukun egemenlerin elinde bir sopa olduğunu da biliyorum” ifadelerini kullanan Demirtaş, “Unutmasınlar, beni burada tuttukları her günün bir faturası var ve bunu ödemekten asla kaçamayacaklar, kaçamıyorlar zaten. Bugüne kadar bir defa bile tahliye talebinde bulunmadım. Gerisini onlar düşünsün” diye konuştu.

Ot Dergi’den Ertuğrul Mavioğlu’nun sorularını yanıtlayan Demirtaş, geçmişe göre daha umutlu olduğunu belirterek, “Ancak gelinen noktada eskiye göre daha umutluyum. Çünkü farklı toplumsal kesimler hukukun üstünlüğü ve demokrasi konusunda giderek daha fazla ortaklaşmaya, yan yana durmaya başladılar. 12 Eylül sonrası veya 90’larda toplumsal muhalefet cephesi bu kadar geniş değildi mesela. Bu da geleceğe dair ciddi dönüşüm, değişim fırsatları sunuyor. Değerlendirebilene tabii” şeklinde konuştu.

'ADİL YARGILANMA HAKKIMI KULLANACAĞIM'

“Kendinizi politik rehine olarak tanımlıyorsunuz. Peki, sizi sonsuza kadar rehin tutamayacaklarına göre bunun miadı nedir? Size göre ne olursa rehinlik haliniz son bulur ve özgürlüğünüze kavuşursunuz” sorusu üzerine Demirtaş, şu cevabı verdi:

“Beni içeride tutanlar, bunun siyasi ve ekonomik faturasını ödeyemeyecek hale geldiklerinde veya seçimde faturayı tümden ödeyip iktidarlarını kaybettiklerinde yargı üzerindeki baskı azalacak ve belki de o zaman adil yargılanma hakkımı kullanabileceğim.”

Hiç tahliye talebinde bulunmadığını belirten Demirtaş, “Unutmasınlar, beni burada tuttukları her günün bir faturası var ve bunu ödemekten asla kaçamayacaklar, kaçamıyorlar zaten. Kendileri bilirler. Ben bugüne kadar bir defa bile tahliye talebinde bulunmadım. Gerisini onlar düşünsün. Hapiste olmayı övecek, normalleştirecek değilim. Ancak madem beni buraya attılar, o halde bunun hukuki ve siyasi bedelleri olacak ve bu bedelleri onlara ödetmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

'SEÇİMİN 2023’E KALMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM'

Erken seçim yapılacağını düşündüğü dile getiren Demirtaş, “Seçimin 2023’e kalmayacağını düşünüyorum. Tüm koşullar hükümeti erken seçime zorlayacaktır. Açlık, yoksulluk ve büyük çöküş, toplumsal patlamalara yol açmadan hükümet, erken seçimle görevi yeni bir siyasi anlayışa devretmeyi kendiliğinden isteyebilir. Bu hiç de ihtimal dışı değildir” dedi.

“Hükümetin yapacağı en akıllıca hamle de budur” diyen Demirtaş, “Ama gelin görün ki, 'AKP' ve 'akıl' sözcükleri aynı cümlede yan yana gelince bile tuhaf görünüyor. Biz mücadele etmeye devam edelim, o sandık er geç kurulacak nasılsa” ifadelerini kullandı.

'BENİ YARALAYAN DOST FİSKELERİ OLDU'

HDP'nin kendisini yalnız bırakmadığını vurgulayan Selahattin Demirtaş, “Halkımız ve partimiz bizi asla yalnız bırakmadı. Fakat beni yaralayan 'dost fiskeleri' oldu elbette. Onu şimdi değil, çıktığımda konuşacağız. Unuttum sanılmasın” dedi.