Devletin ve PKK’nin şiddet zemininin dışına çıkmak zorunda olduğunu belirten Selahattin Demirtaş, “Hükümet silahların susması için Öcalan ile görüşürse doğru bir şey yapmış olur. Bu ülkenin evlatlarının canlarını kurtarmak, kimsenin karşı koyacağı bir şey olamaz” dedi.

Selahattin Demirtaş: Hükümet, Öcalan’la görüşürse doğru bir şey yapmış olur

6 yıla yakın bir süredir cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, olası çözüm süreci, PKK’nin silah bırakması, seçimler ve cumhurbaşkanı adaylığı gibi konularda açıklamalarda bulundu.

T24’ten Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtlayan Demirtaş, HDP’nin PKK’nin ‘uzantısı, sözcüsü ya da destekçisi olmadığını’ belirtti ve “Bunu Türkiye kamuoyuna anlatabilmemiz gerekir. Demokratik siyaset yürüten bir partinin silahlı bir örgütle bağı olamaz” dedi.

Demirtaş, HDP’nin Kürt sorununa bakışı ve çözüm önerilerinin birçok partiden farklı olduğunu kaydederek, “Bizim çözüm önerimiz askeri operasyon değil, diyalog ve müzakeredir. Diyalog ve müzakerenin yegane çözüm yolu olduğunu da topluma iyi anlatabilmek gerekir. Bu bakış açısı nedeniyle kimse HDP’yi, PKK’nin siyasi uzantısı gibi göremez” değerlendirmesinde bulundu. Demirtaş, “Nasıl bir açılım?” sorusuyla ilgili şöyle konuştu:

“Tüm bunlarla birlikte, Türkiye’de demokrasinin gelişmesi hepimizin kurtuluşudur. Ekonomik sorunlar başta olmak üzere bütün sorunlarımızı ve Kürt sorununu çözümünü, ancak demokrasiyi büyüterek sağlayabiliriz. Türkiye’nin yedi bölgesine de bunları tekrar tekrar, kardeşlik duyguları içinde anlatarak halkı kucaklayan politikalar üretmeliyiz.”

“PKK’Yİ İKNA EDEBİLECEK KİŞİ ÖCALAN’DIR”

Demirtaş, silah bırakma konusunda da görüşlerini paylaştı. “Devlet de PKK de sorunu artık şiddet zemininin dışına çıkarmak zorundadır” diyen Demirtaş, PKK’yi ikna edebilecek kişinin Abdullah Öcalan olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Ben mümkünse PKK’nin Türkiye’ye karşı silahları tümden susturmasını, bırakmasını isterim. Ancak ve ne yazık ki ortada iki temel engel var, bunları da herkesin bilmesi lazım. İlki, Hükümet askeri operasyon dışında hiçbir seçeneği devreye koymuyor, tartışmıyor, silahta ısrar ediyor. Oysa biz PKK’nin ikna edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Burada da ikinci engel çıkıyor, o da İmralı tecrididir. Çünkü PKK’yi ikna edebilecek kişi Öcalan’dır, onu da yıllardır tecritte tutuyorlar. Bu engellere rağmen PKK silahlarını susturursa bundan mutlu olurum. Ama deneyimlerimiz, bunun kolay olmadığını gösterdi maalesef.”

“BEN SEÇMENİMİZE GÜVENİYORUM”

“Hükümet silahların susması için Öcalan ile görüşürse doğru bir şey yapmış olur. Bu ülkenin evlatlarının canlarını kurtarmak, kimsenin karşı koyacağı bir şey olamaz” ifadelerini kullanan Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Akan kanın durması AKP’ye oy getirir diye barışa karşı çıkmak ahlaken de siyaseten de yanlış olur. AKP’ye yarayıp yaramayacağını bilemem ama Türkiye toplumuna yarar, herkes nefes alır. Böyle bir durumda HDP seçmeni AKP’ye oy verir mi diye merak ediliyorsa bunun yanıtını ancak sandıkta görebiliriz. HDP seçmeni tüm gelişmeleri, muhalefetin tutumunu, her şeyi iyice ölçer, biçer ve en doğru kararı verir. Ben, seçmenimize çok güveniyorum.”

ORTAK ADAYLIK MESELESİ

Demirtaş, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda ise şu yorumu yaptı:

“Eş Genel Başkanlarımız, ‘Ortak aday düşüncesine açığız’ mesajını defalarca verdiler. Partinin resmi politikası budur, son ana kadar ortak adayda ısrar edilecek. Olmazsa HDP kendi adayıyla seçime girer. Başka ne yapabiliriz ki?”