Selçuk’un Gökçealan köyünde kurulan köy akademisi yaklaşık 150 çocuğa kapılarını açtı. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Atatürk’ün ‘İdeal Cumhuriyet Köyleri’ projesinden ilham aldıklarını söyledi

Selçuk Efes'te Köy Akademisi deneyimi: Köy çocuklarını sanat ile buluşturacaklar

AYCAN KARADAĞ

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in seçim öncesi projeleri arasında yer alan, “Köy Akademileri Projesi” Gökçealan, Çamlık, Belevi, Zeytinköy ve Şirince olmak üzere Selçuk’un beş mahallesinde yaklaşık 150 çocuğa kapılarını açtı. İlk planda yaratıcı drama, yabancı diller, müzik ve kitap okuma alanlarında düzenlenen faaliyetlerde çocuklar, bir kurs etkinliğine katılmanın ötesinde çok farklı bir deneyim yaşıyorlar. Şengel, Atatürk’ün ‘İdeal Cumhuriyet Köyleri’ projesinden ilham aldıklarını söyledi. Geçtiğimiz günlerde Gökçealan’da düzenlenen Şerefine Salkım Hanım Üzüm Şenliği’nde sahne alan çocuklar drama gösterileri büyük beğeni topladı.
BirGün olarak Gökçealan köyüne giderek Başkan Sengel ve çocuklar ile bir araya geldik.

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Köy Akademileri Projesi’nin önce kök salıp uzun vadede ise boyut değiştirerek ilerleyecek bir proje olduğunu dikkat çekti. Sengel, “Köy Akademilerimizle Selçuk Efes’in kültür sanat hayatında yeni bir sayfa açıyoruz. Bu sayfa, kültür ve sanatla iç içe ama aynı zamanda yaşama daha yaratıcı daha üretken bir felsefeyle yaklaşıp çocuklarımızın farkında lığını arttırarak onların kişisel gelişim süreçlerine sunduğu katkı ile dolacak. Bu proje hepimizi çok heyecanlandırıyor. Çünkü Köy Akademileri bir yaz kursu mantığının çok ötesinde zamanla kadınlara, gençlere ve engelli vatandaşlarımıza da yüzünü dönecek bir yapı. Bu aşamada biz öncelikle çocuklarımız için mahallelerimize gidiyoruz. Çocuklarımızın zihinsel gelişim yolculuğuna bir kemanın tınısı, bir kitabın kokusu ve kendilerini keşfetmenin coşkusu eşlik etsin istiyoruz. İlk olarak çocuklar ile başladık. Bu yaz ayını değerlendirmek istedik. Kış ayında da yetişkinler için çalışmalar olacak. Meslek edindirme üzerine ya da onların istedikleri doğrultusunda eğitimler yapacağız. Aynı zamanda çocuklarla ile de çalışmalarımız sürecek. Sıradan belediyelerde olduğu gibi yaz kursu şeklinde kalmayacak” dedi.

Projenin nasıl çıktığını anlatan Sengel, “Bu projenin çıkışı Afet İnan’ın bir kitabında ortaya çıktı. Atatürk’ün ‘İdeal Cumhuriyet Köyleri’ şeklinde kendi idaresinde yarattığı, vizyonunu ortaya koyduğu bir projeymiş. Köy Enstitüleri temelleri aslında buraya dayanıyor. Biz genel itibariyle 4+4+4, sonradan taşımalı eğitim, köylerden öğretmenlerin çekilmiş olması, okulların kapatılmaya başlanması gibi konulara karşısında durmak için bu projeyi başlattık. En iyi okul, en yakın okuldur. Çocuklar taşımalı eğitim ile inanılmaz derecede zorluk yaşıyor. Burada lise yok mesela. Bazı köylerimizde ortaokulda yok. Ciddi anlamda zorluk yaşıyor” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZI SANAT İLE BULUŞTURDUK”

Sengel şunları söyledi:

“Başka okul mümkün diye bir çalışma var. Çocukların eğlendiği, kitapsız ve öğretmek için kaygı gütmeden yaşayarak öğretmekten bahsediyoruz. Burada çocuklar çok eğlendi. Algıları gelişti. Bir defa birbirleriyle bir arada oldular. Her yaştan da çocuk vardı. Bunu yaparken de kapalı kapılar arkasında kalmadılar. Aynı zamanda çocuklarımızı sanat ile buluşturduk. Biz bu projeyi başlattığımız zaman bu projeye destek vermek isteyen gönüllüler ordusu oldu. Herhangi dayatma ile yapmadık. Bunun sonucunda çok güzel tepkiler geldi.”

Drama öğretmeni Gülhan Ayhan ise, “Yaz ayı içerisinde Köy Akademileri olarak Selçuk’un 5 mahallesinde ders verdik. Ben drama öğretmeniyim. Bunun dışında resim, müzik, İngilizce, Almanca, el becerileri güçlendirecek derslerimiz oldu. Eş zamanlı çalıştık. Gelen tepkilerden dolayı başarılı bir sonuç aldığımızı düşünüyorum. Devam ettireceğiz. Çocuklarımızı temelden yetiştirmek önemli” dedi.