Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin’den ‘sürü bağışıklığını’ hatırlatan sözler: Sokağa çıkma yasağı sorun yaratır. Toplumun belli bir kesimi virüse yakalanıp bağışıklık geliştirmeli. Bu son söylediğim cümle eleştirilebilir

Selçuk Üniversitesi Rektörü Şahin ‘toplumsal direnci’ savundu

Konya’da Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, koronavirüse karşı sokağa çıkma yasağının doğru olmayacağını savunarak, eldeki tek seçeneğin ‘toplumun bir kesiminin hastalığa direnç kazanması’ olduğunu öne sürdü.

Virüsün önlenmesi için üç tedbirin olduğunu ifade eden Şahin, "Bunlardan birisi aşının geliştirilmesidir. Bu yönde ümit verici çalışmalar olmasına rağmen henüz bir tarih ortada yok. 3- 5 ay kadar böyle bir gelişmenin olması beklenmemektedir. İkincisi çok etkin bir ilacın olması lazım. Elimizde bu da yok” diye konuştu.

ŞAHİN’E GÖRE ‘TEK SEÇENEK VAR’

Şahin çözüm önerisini ise şöyle dile getirdi: “Geriye bir tek husus kalmaktadır. Bu da toplumun belli bir kesiminin bu virüse yakalanıp, bu virüsle bizim aktif immünizasyon dediğimiz ümmünizasyonun (bağışıklık) gerçekleşmesiyle virüs toplumdan uzaklaşır gider. Şu anda bunu kontrollü bir şekilde yapmamız gerekiyor. Bu son söylediğim cümle eleştirilebilir bir yaklaşımdır ama; tıbbi bir gerçektir” dedi.

Şahin sokağa çıkma yasağıyla ilgili ise şöyle dedi: 1Sokağa çıkma yasağını isteyenler var. Sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinde birçok sorunu beraberinde getirecektir. Sosyal açıdan toplumda inanılmaz bir huzursuzluk ve gerginlik oluşacaktır. Sınırlı ve kontrollü sokağa çıkma uygulanmasına rağmen, bugün bile sorun yaşanmaktadır. Onun dışında ekonomi ve sosyal hayat duracaktır.”

TTB’Yİ DE HEDEF ALDI

Selçuk Üniversitesi Rektörü ayrıca, salgına karşı toplum sağlığını koruma konusunda önemli faaliyetler yürüten Türk Tabipleri Birliği’ni (TTB) eleştirdi. TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal'ın, Konya’da karantinaya girmeyen bir umrecinin virüsü 257 kişiye bulaştırdığını ve 5 kişinin de ölümüne neden olduğu yönündeki açıklamasıyla ilgili konuşan Rektör Şahin, “Türk Tabipler Birliği Başkanlığı'nın açıklamalarını ben talihsiz olarak yorumluyorum. Çünkü bir meslek kuruluşudur ve şu anda gündemin en önemli konusu olan halk sağlığıyla ilgili bir konu üzerinde konuşurken, daha dikkatli olması lazım. Halkı bilgilendirici, bilimsel temelleri olan ve sosyal yönüyle olayı tamamen kuşatan açıklamalar yapması gerekirdi” ifadelerini kullandı. (DHA)