Selde ihmalin fotoğrafı

Uğur ŞAHİN

SEL felaketinin vurduğu Giresun’un Tirebolu ilçesinde beş jandarma ve bir iş makinesi operatörünün sele kapılmasına neden olan menfeze ait yeni detaylar açığa çıkıyor.

Menfezin alt bölümüne dair 1o yıl önce çekilen fotoğraflarla, bir yıl önceki fotoğraflar felaketin göz göre göre geldiğini kanıtlar nitelikte. 10 yıl önceki fotoğrafta derede henüz ıslah çalışmalarının yapılmadığını ve dere yatağının menfez seviyesinde olduğunu gösteriyor. Geçen yıl çekilen fotoğraflarda ise dere yatağından malzeme alındığı için derenin tabanının 25-35 metre düşmüş olduğunu açığa çıkarıyor.

BirGün’e konuşan CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, menfezin üzerinde yer aldığı Harşit Vadisi’nde dere yatağından kum çekildiğini hatırlattı. Bu yüzden dere tabanında 25-35 metre çökme yaşandığını kaydeden CHP’li Öztunç, “10 yıl önceki fotoğraflarla bir yıl önceki menfezin fotoğrafları ortada. Menfezin oyulduğu, altının boşaltıldığı görülüyor. 10 yıl önce insanlar o hizada durabilirken 10 yıl sonra 25-35 metrelik derinlik oluşmuş. Çakıl ocağı ne varsa almış” dedi.

HANGİ VEKİLİN AKRABASI?

CHP’li Öztunç, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bir takım iddialar var, bu çakıl ocağı kime ait? Hangi vekilin akrabası? Çökeceği belliyken buna kim izin verdi, bunun sorumlusu kimdir?”