İktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'nin 2018 yılındaki bir köşe yazısında dönemin İBB Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın seçilmesi durumunda Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını yazması yeniden gündem oldu.

Selvi 2018'de yazmış: Binali Yıldırım seçilseydi Cumhurbaşkanı yardımcısı da olacaktı
Fotoğraf: AA

Millet İttifakı, 14 Mayıs'ta yapılması beklenen seçimlerde ortak Cumhurbaşkanı adaylarının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu duyurdu.

6 liderin imzaladığı 12 maddelik ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası’nda diğer 5 parti liderinin Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı belirtilirken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın da Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağının ifade edilmesi ise AKP'liler arasında tartışma konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Anayasaya göre vesayet makamı ile belediye başkanlığı asla birleşemez(m.127/5).Aynı kişinin hem CB Yardımcısı hem Belediye Başkanı olması Anayasanın açık ihlalidir. Küresel sömürgecilerin planları ve dar çıkarlar için hukuk dışı ve abes çözüm arayışları boştur. Halk hesabını sorar" ifadelerini kullandı.

Uçum'un paylaşımının ardından hukukçulardan yorumlar gelirken, iktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'nin 2019 yerel seçimleri öncesi yazdığı bir yazı da tekrar gündem oldu.

28 Kasım 2018 tarihli "Binali Yıldırım ikna edildi mi?" başlıklı yazısında kulis bilgilerine yer veren Selvi, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Binali Yıldırım’ın kaygılarını gidermeye çalıştığı söyleniyor. Binali Bey’in sadece protokol konusunda değil, il başkanlığı, belediye meclis üyelerinin belirlenmesi ve ilçe belediye başkan adayları konusunda talepleri vardı. Protokol sorununu çözmek için Binali Bey’in seçimlerden sonra aynı zamanda başkan yardımcısı olarak atanacağı, il başkanlığı konusunun ise soğumaya bırakılacağı söyleniyor."